JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Investeringsbolaget Triton, med säte på Jersey men med huvudkontor i Stockholm, köper Alcatel-Lucents dotterbolag för småmotorer kallat Dunkermotoren GmbH, för 145 miljoner euro.
Dunkermotoren GmbH är en av Alcatel-Lucents mindre kända delar. Företaget är dock världens största tillverkare av små elmotorer för tillämpningar som elektriska skjutdörrar och automatiska fönsterluckor. Bolaget är beläget i tyska Bonndorf och mest verksamt i Tyskland, USA och Kina.

Försäljningen är ett led i Alcatel-Lucents renodling mot kärnverksamheten.

Köparen, investmentbolaget Triton, är något av en doldis bland svenska riskkapitalister. Av företagets webbplats (länk) framgår inte mycket mer än att man lyder under lagarna på ön Jersey och att man har fem kontor runt om i Europa.

Enligt en artikel i tidningen Affärsvärlden från 2007 (länk) hör Triton dock till de större så kallade private equity-bolagen i Sverige. Man ägde då bolag som omsatte omkring 31 miljarder dollar. Bland de större bolagen i sfären finns installationsföretaget Bravida, en uppenbar kund till Dunkermotoren. I Tyskland köpte Triton logistikföretaget Dematic av Siemens år 2005, med en omsättning på 7,4 miljarder kronor.

Bakom Triton står enligt Affärsvärlden en liten krets ledd av Londonsvenskarna Peter Pråhl och Björn Nilsson, den senare son till Gotlandsbolagets huvudägare Eric D. Nilsson. En del av kapitalet sägs komma från den tyska banken Sal Oppenheim. Även Ikeasfären sägs ha investerat pengar i Triton.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus