JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny fart för Rambus
Men framtiden är fortfarande osäker

Lägre priser gör att produktionen av Rambus-minnen blir mer lönsam och äntligen kan få det uppsving som tillverkarna har väntat på. Fortsatt stöd från Intel och en förenklad variant av DRAM-arkitekturen är orsaken till prissänkningen.
Tvärtemot analysföretagens dystra prognoser om att Rambus riskerar att bli en nischprodukt verkar nu tillverkningen av Rambus-minnen ta fart. Marc-Johann Bollig, marknadsföringsansvarig för DRAM på Samsung, tror att Rambus har kommit för att stanna. Enligt honom kommer Samsung att trefaldiga sin produktion av Rambus-kretsar under kommande året.
 
- Nu när tillverkningsvolymerna kommer i gång sjunker också priserna, säger han.
 
Det ökande behovet förklaras av att tillverkningen av Intels nya kretspaket 850 till Pentium 4-processorerna som enbart har stöd för Rambus-DRAM nu kommer igång. I och med detta gör Intel ett kraftfullt försök att ge Rambus en chans att etablera sig.
 
- När prisbilden stabiliserat sig kommer Rambus bli den minnesarkitektur gäller inom höghastighetstillämpningar, tror Lars Lundin på distributörsfirman Miko Komponent.
 
Ytterligare en faktor som driver ner priset på Rambus-kretsar är införandet av en förenklad Rambusvariant kallad 4i. Den består av fyra minnesbanker som kan adresseras oberoende av varann. Den förenklade arkitekturen är den samma som används i synkrona DRAM. Kretsen blir därmed enklare att tillverka och tar upp åtminstone fem procent mindre kiselyta. Förändringarna påstås minska tillverkningskostnaderna med minst 20 procent. Samsung, som tillverkat ungefär 70 procent av de Rambusminnen som finns på marknaden idag, är först ut på plan med 4i-Rambus. Volymproduktionen planeras i slutet av året.
 
Enligt nyhetstjänsten EBN kommer Toshiba öka tillverkningen av Rambus-kretsar till 8 miljoner 64 Mbit-kretsar per månad i slutet av året. Anton Sandqvist på Toshiba tror dock det stora behovet av Rambusminnen är relativt kortsiktigt. Intel utvecklar nämligen även ett chipset för Pentium 4 som stöder DRAM av DDR-typ som lanseras inom det närmsta året.
 
- När det kommer ut på marknaden kommer förmodligen efterfrågan på de olika minnesvarianterna att förändras, säger han.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)