JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LTE-modem klarar även 3G och 2G

LTE-modem klarar även 3G och 2G


Vid premiären för Telias LTE-nät i december hade de tillhörande modemen – donglarna – en hel del begränsningar. De klarade bara LTE och inga andra nät, och de stödde bara pc. Nu lanserar Samsung nästa generation, kompatibla med 3G och 2G, och därtill med stöd för Macintosh.
Telia blev den 14 december i fjol först i världen med LTE-nät, i såväl Stockholm som Oslo. Modemleverantör var i båda fallen Samsung. Men modemen som levererades till premiären fungerade inte utanför LTE-nätets begränsade täckning, och dessutom fanns endast stöd för Windows.

Nu lanserar Samsung nästa generation LTE-modem, som har stöd för både HSPA och Edge. LTE stöds på 2,6 GHz-bandet, och 3G med HSPA på 2,1 GHz. Därtill stöds Edge på båda GSM-banden 900 MHz och 1,8 GHz. De nya modemen kan också köras under Windows (XP sp3, Vista sp2 samt Windows 7) och MacOS (10.6.2 och 10.5.11 eller senare). Modemen uppfyller 3GPP release 8, vilket innebär att de klarar 100 Mbit/s i nedlänken och 50 Mbit/s i upplänken.

När modemen blir tillgängliga i Sverige anges inte, däremot säger Samsung att man denna gång kommer att ha tillräckligt många för att möta efterfrågan. Vid LTE-lanseringen i december fanns enligt uppgift endast omkring 1000 modem att tillgå.

– Det är en betydande leverans denna gång. Vi kan leverera det som behövs, säger Erik Johannesson som är pr-chef för Samsung i Norden.

Han påpekar också att dessa modem är aningen tunnare än de första, om än inte lika små som renodlade 3G-modem. Inuti sitter två modemkretsar, dels Samsungs egna LTE-chips som man gärna framhåller att man var först i världen med, och som användes även i de första modemen, och dels ett HSPA+-chips som även det är utvecklat och producerat av Samsung.

Telia ska utöver Stockholm bygga ut sitt LTE-nät i 25 svenska städer i år, och därtill i fyra norska städer utöver Oslo.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)