JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USB-minnet som hittar nättrasslet

En liten Linuxdistribution med tillhörande testapplikation på ett USB-minne förvandlar din dator till ett fullfjädrat test- och felsökningsverktyg som snabbt kan ställa diagnos på din bredbandsförbindelse. Lösningen kommer från Luleåföretaget Absilion och ska förenkla livet för IT-supporten på företag och kommuner.
– Det finns inget liknande på marknaden, säger Mats Nordlund som är vd på Absilion.

Företaget grundades år 2007 av ett gäng avhoppare från Telia Research i Luleå. Den första produkten kom våren 2009 och baserades på en kombination av en molnbaserad webbserver och dedicerad hårdvara (testprober) som kunderna placerar ut på lämpliga ställen i sina nät. Systemet, som kallas Netrounds, används för att övervaka och testa kvaliteten på bredbandnät upp till 1 Gbit/s. Det klarar både TCP och UDP, det vill säga trafik motsvarande webbsurfning med omsändning av paket men också IP-telefoni där paketen inte sänds om vid fel.

Idag har företaget ett 50-tal kunder men för att växa släpper Absilion nu en enklare variant där de dedicerade testproberna ersatts av ett USB-minne. Användaren laddar ner en liten Linuxdistribution och den tillhörande testapplikationen till USB-minnet som utnyttjar hårdvaran i din befintliga dator.

– När du pluggar i USB-minnet bootar det upp och tar kontakt med vår molnbaserade server. Sedan körs applikationen mot en eller flera andra testprober som finns i nätet, säger Mats Nordlund.

Tekniken med USB-minnet lämpar sig i första hand för att snabbt lösa ett tillfälligt problem. Den som vill har en mer permanent övervakning väljer att ha en dedicerad dator för uppgiften. Absilion säljer sådana datorer med förinstallerad programvara men det går också bra att göra installationen själv på en befintlig dator.

– Vi började med färdiginstallerad hårdvara men ska man nå volymmarknaden behövs enklare varianter. Det är där som USB-produkten kommer in. Med den ska vi öka till hundra kunder under året.

Produkten lanseras officiellt på Svenska Stadsnätsföreningens konferens nästa vecka.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)