JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill bygga mammograf för transformatorer

Martin Norgren KTHVill bygga mammograf för transformatorer

Med hjälp av mikrovågstomografi vill forskare på KTH övervaka transformatorerna i elnätet. Förhoppningen är att kunna upptäcka begynnande fel innan en transformator går sönder och skapar ett elavbrott.
– Vad vi vet har ingen annan använt mikrovågstomografi för att övervaka transformatorer, säger Martin Norgren på KTH.

Tanken är att skicka ut svepta mikrovågssignaler inom ett band på ungefär 1 GHz till 10 GHz för att sedan ta emot dem med ett antal andra antenner. Genom att mäta fas och amplitud i mottagarantennerna kan man med hjälp av signalbehandling skapa en bild av hur det ser ut i transformatorn.

– Man kan ha ett antal referensfall i en databas som man jämför med för att bedöma tillståndet i transformatorn, säger Martin Norgren.

Tekniken liknar i mångt och mycket den som används av strokeföretaget Medfield i Göteborg och i ett forskningsprojekt kring mammografi på Mälardalens högskola. En viktig skillnad är dock miljön. I en transformator finns mycket höga fält och spänningar vilket påverkar utformningen liksom placeringen av antennerna men även möjligheten att ta ut signalerna från antennerna.

De transformatorer som sitter i elnäten är rejäla pjäser, ibland flera meter stora. Precis som sina mindre släktingar innehåller de spolar med en järnkärna. ”Tråden” i spolen kan vara fem gånger tio millimeter. För att kyla spolarna är de placerade i ett oljebad.

Antennerna till övervakningsutrustningen är tänkta att placeras på insidan av transformatorn i oljebadet. Exakt hur många det blir eller hur de ska utformas är en av sakerna forskarna ska studera.

Man räknar med att kunna detektera både deformationer i spolarna och genomslag i isolationsskikten, två förändringar som på sikt kan förorsaka avbrott.

Men projektet är fortfarande i sin linda och det kommer att dröja många år innan forskningen kan resultera i säkrare elnät.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)