JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys och Rohde samarbetar om LTE

EDA-jätten Synopsys och mätjätten Rohde & Schwarz ska göra livet lättare för sina gemensamma kunder inom LTE-konstruktion genom en strategisk allians.
Konstruktörer av halvledare för LTE och dess uppföljare LTE Advanced hör till de tunga användarna av såväl EDA-verktyg som test- och mätutrustning. För att säkerställa att dessa hjälpmedel går hand i hand med varandra under utvecklingsarbetet har EDA-företaget Synopsys och test- och mätleverantören Rohde & Schwarz påbörjat ett samarbete som är tänkt att bli långsiktigt.

Ett första resultat av samarbetet är att företagen garanterar att signaler som genereras med Rohde & Schwarz signalgeneratorer beter sig likadant i verkligheten som i Synopsys simuleringsverktyg. Därtill har företagen synkroniserat parametriseringen mellan simuleringen och testutrustningen så att signalgeneratorn kan konfigureras direkt från SPW/System Studio. Det gör att testvektorer också garanteras bete sig likadant i simuleringen som i verkligheten.

– Vi har verifierat över 1000 testfall. Bara i fyra av fallen hittade vi skillnader, men nu kan vi garantera att samtliga beter sig identiskt, säger Markus Willems från Synopsys till Elektroniktidningen

Resultaten visas upp idag, på Rohde & Schwarz LTE Forum i Chicago, och kommer att bli tillgängliga för kunder i sommar.  
Synopsys bidrar med sitt algoritmutvecklingsverktyg SPW/System Studio, som till funktionen påminner om Simulink från The Mathworks men enligt Synopsys är betydligt snabbare. I verktyget ingår ett bibliotek där Synopsys tagit de 300 sidorna med specifikationer för det fysiska lagret i LTE och gjort den till en exekverbar specifikation. Synopsys har också tagit fram färdiga, körbara tester för standarden, inklusive LTE-FDD och TD-LTE. Allt detta har verifierats mot Rohde & Schwarz testverktyg.

Rohde & Schwarz å sin sida bidrar sina mätinstrument och sina signalgeneratorer. De senare kan alstra alla förekommande analoga och digitala basbandssignaler för samtliga mobilstandarder (och en rad andra radiostandarder). Samtliga ned- och upplänksscenarior stöds, med såväl QPSK, som 16QAM och 64QAM-modulering. Även flerantennsystem (Mimo) med 2 x 2 och 4 x 4 antenner stöds, med 8 x 8 under utveckling.

Samarbetet är tänkt att vara exklusivt, det vill säga att ytterligare partner inte är påtänkta.

– Vi gör detta för att våra kunder bett oss om det, och för att vi tror oss kunna minska risken i konstruktionsarbetet och därmed få våra kunders konstruktioner ut på marknaden snabbare, säger Markus Willems.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)