JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avancerad hjälp för prototypkort

Att använda FPGA-baserade prototypkort för verifiering av system på kisel kan ha sina utmaningar. Nu presenterar EDA-bolaget Springsoft ett hjälpmedel som förenklar användningen, ger konstruktörerna ökad insyn i FPGA:erna och förbättrar kopplingen till avlusningsverktyget.

FPGA-baserade prototypkort, som Haps-korten från Synopsys (ursprungligen utvecklade av svenska Hardi Electronics), blir allt populärare. Framför allt är det möjligheten att tidigt komma igång med mjukvaruutvecklingen som lockar, och därtill är prototypkort ett billigare alternativ för verifiering än hårdvaruemulatorer.

Men enligt Springsoft har metodiken sina svårigheter också. Det är svårt att avlusa konstruktionen, eftersom insynen i FPGA-kretsarna är begränsade till ett tiotal signaler. Och för stora konstruktioner kan själva implementeringen av FPGA-kortet ibland vara så komplex och ta så lång tid att metodiken inte lönar sig.

– Dagens lösningar för debug klarar inte magnituden på problemet, säger Howard Mao, produktansvarig på Springsoft.

Därför har Springsoft, ett taiwanesiskt EDA-bolag mest känt för debugverktyget Verdi och verifieringsverktyget Certitude, tagit fram något man kallar Protolink Probe Visualizer. Detta verktyg består av ett kort som kopplas direkt till Hardikorten eller andra prototypkort, plus mjukvara som har kopplingar till debuggern Verdi.

– Vårt verktyg automatiserar implementeringen av FPGA-korten och ger möjlighet att inspektera tusentals signaler. På vårt kort finns också minne som kan lagra information från många miljoner cyklers körning, vilket ger möjlighet att hitta buggar i exempelvis firmware som annars är mycket svåra att identifiera, säger Mao.

Ytterligare fördelar är att all debugging sker över FPGA-gränserna, i RTL-kod, detta då allt arbete görs i Verdi. Det går att "dra och släppa" information mellan Verdi och Protolink, utan att någon information går förlorad.

– Det här gör att ett verifieringsteam kan göra flera debugomgångar per dag. Tidigare har en omgång per dag ansetts som god produktivitet, säger Mao.

Protolink Probe Visualizer har testats hos ett tiotal kunder och finns tillgängligt för försäljning. ISS Group är svensk representant för Springsoft.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)