JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optobolaget Proximion lever vidare

Proximion lever vidare

Proximion är optoföretaget som reser sig på tio. Efter en rekonstruktion som föll på mållinjen i höstas försattes bolaget i konkurs 30 november. Nu tar personalen tillsammans med några externa investerare över och driver bolaget vidare.
Proximion knoppades av från Institutet för Optisk forskning 1998 och tillverkar fibergitter som bland annat kan användas för dispersionskompensation i det optiska stamnätet men även i övervakningsprodukter.

Efter en konkurs år 2003 och en företagsrekonstruktion år 2008 pekade kurvorna brant uppåt. Försäljningen dubblerades varje år för att toppa runt 90 miljoner kronor år 2010.

Produktionskapaciteten byggdes ut kraftigt, ett beslut som i efterhand visade sig vara felaktigt. Efterfrågan dalade raskt och dessutom hade många kunder lagt produkterna på hyllan, inte stoppat in dem i sina nät, varför inbromsningen blev än kraftigare.

Proximion ansökte om företagsrekonstruktion 23 april i fjol men försöken att skaka fram nytt kapital misslyckades. 30 november försattes bolaget återigen i konkurs. Läs Elektroniktidningens artikel om konkursen här. (Länk).

Nu tar personalen över verksamheten tillsammans med hyresvärden Balder liksom Balders huvudägare Erik Selin och företagets vice vd Sharam Rahi.

Upplägget den här gången är att skapa ett företag som kan överleva på en omsättning runt 40 miljoner kronor per år. Personalen har minskat kraftigt till cirka 30 personer och att målsättningen är rimlig visas av att beställningarna på dispersionskompensatorer fortsatt att droppa in under tiden som företaget varit försatt i rekonstruktion.

- Eftersom produkterna sedan tidigare är indesignade bland Tier-1 spelarna kan vi nu fokusera på mindre systemhus och systemintegratörer vilket både är mindre tidskrävande och möjliggör högre marginaler, även om volymerna är mindre. På längre sikt kommer vi fortsätta det påbörjade arbetet med att etablera tekniken utanför telekom med målsättningen att uppnå en ökad riskdiversifiering, säger företagets nya vd Martin Åberg.

Han var tidigare ekonomi- och marknadschef på Proximion.

Dispersionskompensatorerna står för runt 90 procent av företagets omsättning och bland kunderna finns de största systemtillverkarna som Huawei, Ciena, Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens. Dispersionskompensatorer används för att återskapa optiska signaler som förvrängts av att olika våglängder går olika fort i fibern.

Proximion skriver in en fördröjning i en optisk specialfiber. De våglängder som går väldigt fort ”bromsas” tills den ursprungliga signalen återskapats. Både tidsförhållandet mellan olika våglängder och formen på vågen blir korrekt.

Kompensatorerna kan användas på två sätt. Endera för att dispersionsbalansera nätet, då placeras de vid nätets optiska förstärkarnoder. Eller så koncentreras all kompensation i mottagarnoden och/eller sändarnoden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)