JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33

Windowsmobiler är Arduinomoduler

En mobiltelefon är om man tänker efter en sensormodul med ringfunktion. Och utslaget per sensor är den betydligt billigare än att plocka ihop motsvarande sensoruppsättning via Arduniosköldar. Det har Microsoft upptäckt och erbjuder nu Arduino-makers att använda Lumia 530-telefoner och andra Windows 10-mobiler, som virtuella instickskort till Arduino.
Varför köpa ett dussin olika insticksmoduler till Arduino, när du kan få samma uppsättning sensorer och gränssnitt genom att koppla Arduinokortet till en mobil med alla dessa sensorer inbyggda, i ett dessutom mycket kompaktare format?

Erbjudandet presenteras just nu av Microsoft på företagets utvecklarkonferens Build. Tekniken heter Windows Virtual Shield for Arduino.

Dels behöver du ett Arduinokort med stöd för Bluetooth, exempelvis via tilläggskortet Bluesmirf Silver. Och dels behöver du en Windows 10-enhet. Microsoft anger Lumia 530, Lumia 520 och Lumia 635 som exempel.

En Lumia 530 kostar kring 200 dollar och innehåller sensorer och gränssnitt till ett betydligt högre värde än så, i alla fall mätt i Arduinomoduler, enligt Microsoft.

Para ihop de två världarna via Bluetooth  i telefonen, och sedan kan din Arduinoprogramkod kommunicera med sensorer och gränssnitt i Windows 10-mobilen som om de satt i en vanlig Arduinosköld. Följande funktioner finns i en Lumia 530: GPS, ljussensor, fyra tums LCD-pekskärm, mobilnät, USB, SD-kortläsare, 5 MP-kamera, högtalare, mikrofon,  FM-radio, vibration, accelerometer och Wifi.

Microsoft presenterar ytterligare en möjlighet att koppla samman de två världarna Arduino och Windows. Här vänder man på steken och låter Windows 10 ha kontrollen och skicka kommandon för exekvering på Arduinokortet.  Du använder alltså Windows som en sorts terminal för att köra Arduino på distans.

Tekniken kallas Windows Remote Arduino och stöds i Microsofts kommande  universella app-plattform Universal Windows Application.

När du väl har integrerat Windows 10 och Arduino på något av ovanstående sätt, är du sedan fri att svinga dig vidare och utnyttja alla möjligheter som Windows 10-plattformen ger. Till exempel att låta telefonen generera syntetiskt tal. Eller att ansluta dig till Microsofts molntjänst Azure.

Microsoft ger som exempel ett kameraövervakningssystem. Koppla en kamera med positioneringsmotorer till ett Arduinokort som i sin tur pratar med en Windows 10-maskin via Bluetooth. I Windows bygger du ett gränssnitt till kameran och kopplar upp alltsammans mot Microsofts molnplattform Azure för att köra algoritmer för röstigenkänning, rörelseupptäckt och ansiktsigenkänning.

Arduinogänget är lika stormande glad över uppmärksamheten från Microsoft som man tidigare varit över liknande uppmärksamhet från Google och Intel. Windows 10 blir det första operativsystemet att erhålla en officiell godkännandestämpel från Arduino. Windows 10 är härmed ”Arduino-certified”.

Microsoft å sin sida arbetar även med att bygga broar till andra utvecklingskort som Raspberry Pi, Minnowboard och Galileo. Dessa tre är tillräckligt kraftfulla för att orka köra nedbandade Windows 10-operativsystem på egen hand.

Microsoft är inte först med upptäckten att mobiler är billiga sensormoduler. Mobiltelefoner som sensorer är en av de stora trenderna inom IoT. Analytiker tror att mobiltelefoner kommer att vara en av de viktigaste sensorplattformarna för IoT.

Antalet och kvaliteten på sensorerna i mobilerna fortsätter att växa, och det hittas ständigt fler sätt att skörda ny information ur dem.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)