IoT-revolutionens vinnare år 2020
Google eller Apple eller båda kommer år 2020 att driva ledande IoT-plattformar som inte går att utmana. Och de ledande IoT-företagen kommer inte att vara någon av dagens stora namn. Det är två av de spännande profetiorna i en rapport från svenska analysföretaget Visionmobile.RAPPORTERNA SOM svenska analytiken Visionmobile släpper kring mobilmarknaden är köttiga och innehåller som regel flera aha-upplevelser. Här är två exempel ur Elektroniktidningens arkiv: • Android är mobilvärldens PC-revolution (maj 2010) • Korsutveckling trollar bort Apples försprång (mars 2012) Företagets grundare är lundaprofessorn Andreas Constantinou. |
Jo, Visionmobile bygger sina analyser bland annat på enkäter till utvecklare och i företagets Developer Economics survey för första kvartalet i år är trenden tydlig: det är Google och Apple som utvecklarna föredrar.
Visionmobile drar uttryckligen ett streck över IBM, Cisco, GE, Jasper, PTC och Sierra. De är jätteduktiga på företagsmarknaden, men de går bet på ett nyckelproblem som Google och Apple har redan har löst i sina existerande app-ekosystem: att koppla samman utvecklare med slutanvändare.
Google och Apple bygger just nu upp IoT-ekosystem genom att utöka sina befintliga app-ekosystem. Och de är gigantiska. Där finns idag drygt fem miljoner utvecklare. Detta försprång kommer inte att gå att ta ikapp, spår Visionmobile.
Här är en annan viktig egenskap hos företag som kommer att vinna inom IoT: de specialiserar sig inte på avgränsade vertikaler som smarta hem, bilar eller elnät. Istället bygger de system som spänner över flera IoT-områden.
Ett exempel på en IT-lösning är att din bil pingar din termostat när du är på väg hem från jobbet. Är det en smartahemsteknik eller en smartafordonsteknik? Varken eller, utan båda.
Jo, nyss nämnda Google och Apple är verksamma i alla stora IoT-vertikaler. Detsamma gäller storspelaren Samsung påpekar Visionmobile.
En annan skräll i rapporten är att den exploderande sensorutvecklingen inte är särskilt betydelsefull marknadsmässigt. De ledande Internet of Things-tjänsterna kommer istället huvudsakligen att bygga på sammanställning av data från sensorer som finns redan idag, där mobiltelefonen är en av de stora bidragsgivarna.
Att rulla ny sensorinfrastruktur kommer helt enkelt aldrig att kunna konkurrera med att erbjuda samma tjänst på befintlig. Exempelvis behövs ingen ny infrastruktur sättas på plats för att upptäcka trafikstockningar. Det räcker med att fråga mobilmasterna var det finns mobiltelefoner.
IoT Megatrends 2015 är en kortfattad läsvärd rapport som du kan tanka hem här (länk) i utbyte mot personuppgifter.