JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Designspark för elkonstruktörer


Cad-verktyget Designspark föddes som ett kostnadsfritt men lite enklare verktyg för elektronikkonstruktion år 2010. För två år sedan adderade distributören RS mekanik-cad och nu är det dags för starkström.
– 60 procent av alla ingenjörer som konstruerar starkström har inte ett cad-verktyg. De använder papper och penna eller generiska verktyg som Sketchup och Autocad. Det ger en långsam designprocess med risk för fel, säger Peter Smith på RS Components.

Orsaken är att dedicerade verktyg för starkströmstillämpningar som styrsystem, maskiner och elektriska system har en prislapp som startar någonstans mellan 4 000 och 5 000 euro plus att de kan väldigt mycket och därmed tar tid att lära sig.

Företaget – som har en hel del starkströmskomponenter i sortimentet – drog igång cad-projektet för två år sedan. En viktig partner har varit Schneider Electric som bidragit med 80 000 komponenter till biblioteket som omfattar 250 000 artiklar. Långt ifrån alla går dock att hitta i RS sortiment.

– Ser vi att att många kunder vill ha en viss komponent kan vi lägga till den i sortimentet.

Förutom schemaritning klarar Designspark Electrical bland annat referenser i realtid och att göra en validitetskontroll som inklusive layout för en 2D-panel. Det finns också en funktion för att ta fram stycklistor för offerter för att beställa komponenterna via RS.

– Många av dessa funktioner är standard i kretskortsverktyg, så ingen elektronikkonstruktör skulle vara exalterad över dem, men så är inte fallet i elektrisk konstruktion, säger Mike Brojak på RS.

Designspark Electrical har inga begränsningar i antalet anslutningar eller komponenter, som i Designspark PCB.

Några pilotkunder har redan hunnit testa verktyget som från och med idag går att ladda ned kostnadsfritt här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)