JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lanserar 5G-plugg


En mjukvarudriven modul som ger dagens mobilnät 5G-egenskaper och därmed förmåga att leverera HD-video, att släppa loss förarlösa bussar på gatorna och ge haptisk återkoppling i styrspakarna till en drönare men också ge trådlös anslutning av ”fiberkvalet” till bostäder. Mjukvarumodulerna ska börja testas mot slutet av året och lanseras kommersiellt nästa år.

Det finns många löften förknippade med 5G inklusive betydligt högre datatakter, bättre täckning, kortare fördröjningar och stöd för enkla IoT-noder. Den preliminära standarden kommer dock först 2018 och det dröjer också tills det finns nya frekvensband tillgängliga för 5G.

Samtidigt vill operatörerna bygga vidare på den infrastruktur de redan har och så snabbt som möjligt erbjuda nya 5G-liknande tjänster. Det är här som Ericssons mjukvarudrivna modul passar in. Den kan tillföra nya tekniker som massivt Mimo med lobformning, virtualisering av radionäten, smarta uppkopplingar som låter LTE- och 5G-nät överlappa varandra och en modul som kortar fördröjningarna i näten. Teknikerna ska användas för att ge snabbare bredband till konsumenterna, nya IoT-tjänster och för att ersätta kopparkabeln den sista sträckan till hushållen.

Modulerna, eller 5G Plug-Ins som de officiellt heter, ska börja testas av utvalda operatörer i år och den kommersiella lanseringen sker nästa år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)