JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robotcenter öppnar i Västerås

Ett testcenter för robotar som samarbetar med människor slår upp dörrarna i Robotdalens lokaler i Västerås. Här ska man utvärdera hur och om olika problem i svensk industri går att automatisera med samarbetande robotar. Volvo, Karolinska Institutet och Astra Zeneca är några företag som ska få hjälp.

Detta nyöppnade testcenter är ett samarbete mellan ABB, Robotdalen, Mälardalens högskola och ett antal systemintegratörer och användare. Vinnova finansierar tillsammans med deltagande parter.

Centret har hela Sverige som upptagningsområde. Tanken är att det ska utföra koncept- och applikationsutvecklingar för att visa hur och om olika problem går att automatisera med hjälp av samarbetande robotar. Några av de första uppdragen ska ske i samarbete med Karolinska Institutet, Astra Zeneca och Volvo.

– Nu kommer ’collaborative robotics’ och det är troligen en lika stor möjlighet till förbättrad konkurrenskraft som införande av robotar var för ett tiotal år sedan, säger Robert Larsson., divisionschef för ABB Discrete Automation and Motion i Sverige, i ett pressmeddelande.

Den tvåarmade ABB-roboten Yumi är en typisk samarbetande robot som kommer att användas på testcentret. En stor fördel med denna typ av robot – som är utvecklad för att arbeta sida vid sida med en människa – är att ett robotsystemet inte behöver omges av en säkerhetsbur, vilket ofta är kutym i dagens automatiserade produktionslinjer.

Denna typ av robotar öppnar även upp för helt nya användningsområden och applikationer som tidigare inte varit möjliga att automatisera, hävdar ansvariga för projektet.

Det nya testcentret ska användas för att hjälpa industriföretag i Sverige som ser potentialen i tekniken men som saknar kunskap i hur de egna behoven och applikationerna går att lösa med samarbetande robotar.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)