JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummer: På väg att bli Europas största tillverkare av tunnfilmssolceller

Järfällaföretaget Midsummer får cirka 390 miljoner kronor för att dra igång storskalig tillverkning av tunna och lätta solcellstak i Italien. Italienska myndigheter finansierar.

Idag tillverkar Midsummer cirka 2 MW i sin fabrik i Järfälla. I Italien ska kapaciteten nå 50 MW. Det handlar alltså om en rejäl kapacitetshöjning som italienska myndigheter igår beslutat om.

Sven Lindström

–Vi är mycket glada åt att få detta stöd, som har mycket generösa villkor. Vi mångfaldigar därmed vår maximala produktionskapacitet och den färdiga fabriken kommer att göra Midsummer till den största producenten av tunnfilmssolceller i Europa, säger Sven Lindström, vd för Midsummer i ett pressmeddelande.

Fabriken ligger i Bari i södra Italien i regionen Puglia, som också är med och bidrar ekonomiskt.

Midsummer har sedan tidigare en lokal i Bari och närmast ska företaget köpa in utrustning – däribland ett flertal egenutvecklade DUO-maskiner – samt rekrytera personal i både Sverige och Italien. Med de egna maskinerna kan företaget snabbt och helt automatisk tillverka tunnfilmssolceller, så kallade CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid).

Planen är att produktionen i Italien ska dra igång om ett drygt halvår, till sommaren 2022. Då ska det helägda dotterbolaget Midsummer Italia vara redo att tillverka tunna, lätta och miljövänliga solcellstak på plats.

Projektet är en investering på totalt cirka 660 miljoner kronor, där Midsummer får drygt 35 procent i bidrag och drygt 23 procent i så kallade mjuka lån från den italienska staten via dess investeringsmyndighet Invitalia.

Det är det första svenska projektet som är med i Italiens ”Recovery and Resilience Plan” som totalt omfattar drygt 190 miljarder euro från EU.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)