JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krav på ”Made in the USA” för amerikansk miljöbilsrabatt

En sak stod klart när USA:s kongress antog Inflation Reduction Act sommaren 2022: nu skulle det bli möjligt att få miljörabatt på en elbil i USA, som mest 7500 dollar. Men detaljerna om hur stödet skulle beräknas sköts på framtiden, de skulle komma senast till årsskiftet och sköts sedan upp igen, den här gången till mars 2023. Och i förra veckan, på den sista dagen i mars, offentliggjordes regelverket.

Det var redan känt att reglerna skulle prioritera ”Made in the USA” och så blir det också: bilar där minst 40 procent av de kritiska batterimineralerna utvunnits och/eller bearbetats i USA kan få halva miljörabatten – 3750 dollar. För att komma ifråga för den andra halvan av rabatten ska minst 50 procent av batteriet vara tillverkat eller ihopmonterat i USA. Undantag medges för stater som har ett frihandelsavtal med USA – mer om det nedan. Det finns också ett negativt undantag: från 2024 får inga batterikomponenter komma från ”bekymmersamma utländska aktörer”, och från 2025 gäller detsamma för mineralerna.

Procentnivåerna kommer skruvas upp årligen för att nå 80 procent av mineralerna 2027 respektive 100 procent av monteringen 2029.

Länder med frihandelsavtal inkluderar bland annat Mexiko, Canada, Australien, Chile, men ännu så länge inte EU eller några andra länder i Europa. EU har ett eget regelverk för subventioner till batteritillverkning och förnybar energi och de reglerna har nyligen lättats på – som ett svar på USA-lagen. Förhandlingar pågår dock mellan USA och EU-kommissionen om att EU-tillverkade bilar och batterier ska kunna få miljörabatt i USA.

Den 18 april kommer USA:s finansdepartement publicera sin lista över bilmodeller som kvalificerar för miljörabatt och hur stor rabatt respektive modell får. Från och med det datumet kan amerikanska bilköpare alltså dra nytta av miljörabatten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)