JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48
Multimediabussen Most, som transporterar ljud och video i dyrare bilar, fyller tio år i år. Hittills har den byggts in i 55 bilmodeller och i den tredje version klarar den upp till 150 Mbit/s.
Most, Media Oriented Systems Transport, startades 1998 av de tyska biltillverkarna BMW och Daimler tillsammans med Harman (idag Harman/Becker) och halvledartillverkaren Oasis Silicon Systems. Idag har organisationen 94 företag som medlemmar, däribland Volvo och Saab.

Den plastfiberbaserade bussen hade i sin första version en datahastighet på 25 Mbit/s. I version två dubblerades datatakten samtidigt som plastfibrerna byttes ut mot kopparledningar. En tredje version för plastfiber, som ger 150 Mbit/s, är färdig men finns ännu inte i några bilmodeller.

Den första bilen med Most var BMW:s prestigemodell i 7-serien som lanserades 2001. Standarden har i huvudsak varit en angelägenhet för de europeiska biltillverkarna men på senare tid har även Toyota, Hyundai och Kia hoppat på tåget. Idag används Most av 16 biltillverkare och 78 underleverantörer.

Tioårsjubileet markeras med en helt ny bok – Most Book, publicerad på Franzis Verlag - som förklarar bussen och vad den kan användas till.
MER LÄSNING: