JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska Veoneer ska utrusta en självkörande bil på nivå 4 med IR-kameror. Enligt företaget är det första gången en biltillverkare kombinerar vanliga kameror, radar och lidar med IR-kameror.

Även om både radar och lidar ”ser” i mörker kan IR tillföra information om hur omgivningen runt fordonet ser ut. Förutom i mörker fungerar IR bra även i rök och motljus.

– Värmekameror förbättrar säkerheten hos självkörande bilar då de känner av omgivningen på ett annat sätt, säger företagets vd Jan Carlson i ett pressmeddelande.

Värmekameran finns med både smalt och vitt synfält. Utvecklingsarbetet bekostas av kunden och produktionsstart är planerad till 2021.

Veoneers IR-kameror finns i mer än 40 fordonsmodeller. Fjärde generationen – som ska användas i självkörningssystemet – lanseras under 2020. Dagens modell kan känna av temperaturskillnader ned till en tiondels grad. De tillhörande algoritmerna kan upptäcka bland annat människor och djur på upp till hundra meters avstånd. Reaktionstiden för systemet är under 150 ms.

MER LÄSNING: