JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uddevalla vill locka halvledarföretag
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

USA ska få upp ögonen för Sverige som halvledarland. Det är målet för Microbind som bearbetar 200 amerikanska företag. Ett icke namngivet företag ska nu starta designcenter i Uddevalla.


Initiativet Microbind har blivit en kraft att räkna med. Efter ett par år av nätverksbygge finns en brygga för etablering i Västsverige. Det är Chalmers, länsstyrelsen i Göteborgs- och Bohuslän och Uddevalla kommun som ligger bakom Microbind.

Den tekniska högskolan vill skapa praktisk avsättning för forskningen kring mikroelektronik där Chalmers i vissa nischer är världsledande. Länsstyrelsen är med för att visa statens intresse för halvledarindustrin. Och Uddevalla hoppas mot bakgrund av sin tradition som gammal industristad att få till en etablering av en industri för produktion av halvledare.

- Idag är vår målsättning att skapa ett kluster av designcenter i regionen, och det kan i sin tur leda till behov av produktion av halvledare, säger Microbinds projektledare Erling Zandfeld.

Det var han som inledde en seminariedag i mitten av oktober i Uddevalla om Microbind i Västsverige. Intresset är stort från ledande industriföretag som ABB, Ericsson och Volvo samt de politiska företrädarna.



Nätverket är på plats


Efter de första åren har Microbind skapat ett nätverk som går att använda för att etablera företag inom mikroelektroniken och därmed skapa nya arbetstillfällen. De tre stora uppgifterna är nu att utveckla närverket, att se till att företagen är försörjda med kompetent arbetskraft och att informera om Microbind.

Microbind har en företrädare i USA, och ett icke namngivet företag har redan bestämt sig för att starta designcenter i Uddevalla. Nu försöker Microbind även få fram motsvarande verksamhet i Japan.

Vid seminariet redogjorde Göran Eriksson för sitt arbete i USA.

- Sverige är tack vare Ericsson ett känt ingenjörsland, men den stora utmaningen ligger i att också bli känt som halvledarland, säger han.

Microbind kan erbjuda arbetskraft, simulering och konstruktion. Jämfört med Silicon Valley och övriga EU-länder har Sverige låg personalomsättning och låga lönekostnader.

I Uddevalla är det Östrabogymnasiet som ska utbilda framtidens naturvetare och tekniker. Där finns utbildningar med praktikplatser inom industrin. Den lokala högskolan har egen forskning inom halvledarområdet. Och som yttersta garant för kompetensförsörjningen finns Chalmers 45 minuters restid bort. Där byggs ett av världens kanske främsta mikroelektroniklaboratorium, MC 2. Olof Engström är chef och han kom med ett löfte vid seminariet i Uddevalla;

- Får ni en etablering kan vi utbilda folk vid MC 2 på Chalmers, säger han.

Pål Magnussen Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)