JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. God framtid spås för lego

Trenden mot mer legotillverkning är bra för den europeiska elektronikindustrin, menar den brittiske marknadsanalytikern Michael Hannon, som spår att Östeuropa blir nästa stora tillväxtområde för legotillverkning.

- Kontraktstillverkning har gett många europeiska elektronikföretag bättre chanser att klara sig i konkurrensen med framför allt asiatiska företag, menar marknadsanalytikern Michael Hannon, som studerat industrin från såväl ett globalt som ett europeiskt perspektiv.

Småföretag utan egen tillverkningskapacitet, kan idag vända sig till en rad olika legotillverkare i Europa. För bara tio år sedan var detta knappast möjligt och därför gick många europeiska produktidéer omintet, menar Hannon.



Marginaler under en procent


I snitt har legoindustrin vuxit med 30 procent under de senaste åren. Det är ungefär fem gånger så snabbt som elektronikindustrin i sin helhet. Men konkurrensen är stenhård och vinstmarginalerna i genomsnitt under en procent.

Marknaden i Europa väntas växa från 55 miljarder kronor 1995 till 130 miljarder kronor 1999. Och Michael Hannon tror att Östeuropa kommer att stå för en stor del av den ökningen. Idag är Estland det land i Europa där legotillverkningen växer snabbast.

- I Östeuropa är kostnaderna låga, samtidigt som det finns ett stort kunnande på elektronikområdet, menar han.

Än så länge är dock Storbritannien den största - 36 procent - och mest etablerade legotillverkningsmarknaden i Europa. Där finns såväl småföretag med tiotalet anställda som internationella jättar med intäkter över 100 miljoner dollar.

- De tio största tillverkarna i Storbritannien står för 44 procent av den totala legotillverkningen. Och de 200 största tillverkarna i Europa står för ungefär 80 procent av marknaden, beräknar Michael Hannon.



Rum för nischtillverkare


Trots att allt fler internationella tillverkare etablerar sig i Europa, menar han att det finns gott om utrymme för de små tillverkare som är så högt specialiserade att de bara har ett fåtal konkurrenter, om ens några.

Peter Noble på brittiska konsultföretaget Noble & Moore förutspår att det blir de medelstora tillverkarna som får stryka på foten. Det kommer att finnas utrymme för specialiserade nischtillverkare, tror han, men de medelstora riskerar att inte ha råd med att ständigt köpa den modernaste tillverkningsutrustningen.

Gittan Cedervall

Se även intervjun på sista sidan

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)