JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kopplar snabbt utan tanke

Snabbhet är det absolut viktigaste för en korskopplare, intelligens kommer längre ned på prioriteringsskalan. Ofta klarar dagens korskopplare dock både att hantera en kö och att sända data till flera mottagare vid sidan av huvuduppgiften att koppla samman komponenter i nätverket.
En korskopplare, eller switch fabric, förbinder ett antal nätverksprocessorer och andra kommunikationskomponenter i en väv. När processorn klassificerar inkommande datapaket har korskopplaren till uppgift att snabbt skicka paketet vidare mot rätt adress. Samtidigt ska den hantera eventuella köer i systemet. Köhanteringen kan antingen ske genom att en kö byggs upp i korskopplaren eller så sänds information till omvärlden så att till exempel en nätverksprocessor kan hantera kön.

Många tillverkare av nätverksutrustning har egenutvecklade korskopplare men allt fler dyker upp till försäljning. IBM säljer sedan några år sin Packet Routing Switch till OEM-kunder. Tidigare har den endast varit avsedd för eget bruk.

- Vi har sett att det är en produkt som går att sälja för sig själv, säger Gilles Garcia, marknadsansvarig på IBM Technology Group, .

IBM försöker tillsammans med ett sjuttiotal andra företag enas om en standard för ett gränssnitt mellan korskopplare, nätverksprocessorer, hjälpprocessorer och styrprocessor för nätverksutrustning. Tidigare har standardiseringsarbetet varit delat i två organisationer, CPIX och CSIX, men i dagarna går de samman i en ny organisation kallad "the Network Processing Forum". ännu så länge går standardarbetet trögt.

- Konflikten mellan snabb teknikutveckling och behovet av standardisering är väldigt påtagligt i nätverksprocessorbranschen, säger Collin Mick som blir talesman i den nya organisationen.

Standarden som organisationen arbetar med berör bara gränssnitten och inte innandömet i kretsarna. Den gemensamma standarden behövs för att produkter från olika tillverkare ska kunna fungera tillsammans.

För korskopplarna finns två grundläggande konstruktioner. Antingen med delat minne för de olika in- och utgångarna eller med korskopplingar däremellan. Det råder delade meningar om vilken modell som är bäst. IBM satsar på delat minne som enligt dem är lättast att skala upp för större och snabbare korskopplare. På Agere Systems, tidigare Lucent Microelectronics, tror man i stället på den korskopplade tekniken eftersom den inte kräver lika mycket minne i själva kretsen, vilket är dyrt. Lägger man istället minnet utanför kretsen blir det, enligt Agere, problem eftersom det är svårt att hitta en tillräckligt snabb minnesteknik.
 
Två typer av korskopplare

Korskopplare kan konstrueras efter två huvudprinciper, antingen med ett gemensamt minne för in- och utgående kö där minnesadresseringen är avgörande för vart datapaketet skickas (till vänster) eller med korskopplingar mellan in- och utgång som förbinds via en styrenhet (till höger).


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)