JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kritik mot högskolan i Gävle

Högskoleverket anser att antalet disputerade lärare är för lågt.
Högskoleingenjörsutbildningarna har expanderat kraftigt de senaste åren och har numera cirka 20 000 studenter. Totalt finns det drygt 200 utbildningsprogram vid 25 högskolor och universitet.
Högskoleverket har nyligen granskat kvaliteten hos dessa utbildningar ifrågasätter nu examensrätten hos 28 av dessa utbildningar.
Högskoleverket påpekar att många utbildningar innehåller för lite matematik, teknik och naturvetenskap för att kunna klassa som ingenjörsutbildningar.

Inom elektronikområdet är det bara högskolan i Gävle som får kritik, och här gäller kritiken att andelen disputerade lärare är för låg.

- Undersökningen gäller för 2001 när vi befann oss i slutändan av ett kaos. Vi är nu på väg att bemanna de positioner som inte är fyllda, säger Edvard Nordlander som är professor och ämnesföreträdare.

- Det tar nio månader till ett år att tillsätta en tjänst. Just nu har vi två lektorat utlysta, det finns flera sökande och jag hoppas att de ska var tillsatta med ytterligare två professorer till årsskiftet.

Studenterna har dock inte drabbats eftersom högskolan köpt in lärarresurser från andra högskolor.

De lärosäten som klarar sig helt utan anmärkningar är Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Trollhättan/Uddevalla, Linköpings universitet, Mitthögskolan, Mälardalens högskola, Umeå universitet, Uppsala universitet, Växjö universitet samt Örebro universitet.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)