Han är programdirektör för Tekniq, en organisation som med 60 miljoner kronor från KK-stiftelsen i ryggen ska få svenska små- och medelstora företag att göra sina produkter mer "intelligenta". I praktiken bygga in elektronik för att förbättra produkten eller förse den med nya funktioner.
Sven-Arne Paulsson illustrerar omfånget av arbetet med en rad siffror:
- Hittills har vi haft kontakt med 1 666 företag, varav vi diskuterat personligen med 990. Av dessa för vi en aktiv dialog med 529 bolag.
- Vi har startat kompetensprojekt med 119 företag, och det har hittills resulterat i 89 konkreta utvecklingsprojekt. Ett 20-tal bolag har produkter framme eller är på gång att starta produktion.
- Målet är 10 kommersiellt lönsamma produkter. Det klarar vi, även om det ibland tar fem-sex år för en produkt att nå lönsamhet.
Hjälper hitta finansiärer
Kompetensprojekten bekostas delvis av företagen själva, men när det är dags för projekt är Tekniq inte längre med som finansiär. Dock kan man assistera i pengajakten genom kontakter med exempelvis Acreo, EU-fonder och riskkapitalbolag.
En del av Tekniqs anslag har också gått till att utveckla kurser på högskolorna. Idag finns 15 för ändamålet framtagna universitetskurser om 3-4 dagar var, avsedda för industrifolk som behöver förkovra sig i ämnet.
- Vi har avsiktligt jobbat mest med mindre högskolor. De är mer på hugget.
Missionsarbetet trappas nu gradvis ned, även om Tekniqfamnen fortfarande är öppen för den som vill dra nytta av kompetensen och få del av medlen. Nedtrappningen beror främst på att Tekniq bara är finansierat fram till år 2005. Vad som händer därefter är ovisst. Man har startat fem kompetenscenter landet runt i samarbete med regionala högskolor plus Acreo i Norrköping, och dessa kan eventuellt leva vidare på egna meriter.
- Men naturligtvis hoppas vi kunna fortsätta i någon form, även om det är för tidigt att svara på hur det ska gå till, säger Sven-Arne Paulsson.
Adam Edström