JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ericsson provkör förarlös 5G-buss i Kista

Förarlösa fordon och 5G är två extremt heta trender just nu och Ericsson har gift ihop dem i en demo som rullar i Kista nästa vecka. Via det testnät som företaget satt upp har den eldrivna bussen kontakt med ett trafikledningssystem.

– Det är flera saker vi vill testa. Först och främst hur det går att koppla upp automatiserade bussar mot vårt testnät. Vi vill testa våra trafikledningssystem och data de fångar upp. Vi vill visa på fördelarna för passagerarna, för bussoperatörerna men framför allt för städerna som är en viktig målgrupp. Hur ska de planera en effektivare transportmiljö med hjälp av smart kommunikationsteknik?, säger Jenny Lindqvist, chef för Intelligent Transport Systems på Ericsson till TT.

Det finns många aspekter av förarlösa fordon, från ansvarsfrågan till vem som äger data som fordonet genererar.

– Vår tydliga ståndpunkt är att data inte ägs av Ericsson. I vårt samarbete med Volvo Cars ägs data från de bilarna av Volvo och de bestämmer hur den ska användas. Men det är en intressant frågeställning och det första man måste komma överens om är hur man ska dela säkerhetskritisk data, säger Jenny Lindqvist till TT.

Redan om två år ska bland annat Ericsson och Telia dra igång ett testnät för 5G i Stockholm och Tallinn. Den kommersiella starten förväntas bli år 2020.

Här finns en video tagen inifrån bussen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)