JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snillen spekulerar om den uppkopplade bilen

Snillen spekulerar om den uppkopplade bilen

På den internationella bilmässan i Geneve visade världens bilindustri upp sina visioner om hur människa och teknik kan samspela. Men det är lång väg kvar till den uppkopplade bilen, enligt experterna.
Internationell Teleunionen ITU, en FN-organisation med 193 länder och mer än 700 privata företag och akademiska institutioner som medlemmar, arrangerade under mässan flera paneldiskussioner på temat ”The Future Networked Car” med beslutsfattare från alla områden – bilindustrin, teleindustrin och politiken.

Paneldiskussionerna var ett samarbete mellan ITU och UNECE, FN:s ekonomiska kommission för Europa.

Alltihop videofilmades och har lagts ut för allmänt beskådande på Youtube. (Länk 1) (Länk 2)

En av debatterna leddes av den förra racerstjärnan Tiff Needell, som numera syns i det brittiska tv-programmet Fifth Gear (bilden ovan).

I det programmet – ”Innovation for the Future Car” - deltog ITU:s generalsekreterare Hamandoun I Touré, ITU:s standardiseringsexpert Malcolm Johnson, Jean Todt, chef för den  internationella branschorganisationen FIA, chefen för Infiniti Motor Company, Jeffrey Owens, teknikchefen på Delphi Automotive, T Russel Shields, ordförande i Ygomi samt Eva Molnar från UNECE.

Att den uppkopplade bilen är här för att stanna var alla överens om – även om vi inte är där än.

Den självstyrande bilen är bra för miljön, den är bra för trafiksäkerheten, den förbättrar trafikflödet och den är demokratisk eftersom den eliminerar diverse hinder som ålder och handikapp.

- Inom sex år väntas bilindustrin kunna gå från tester till kommersiell introduktion av självstyrande bilar på motorvägar, säger Malcolm Johnson, chef för ITU:s Standardization Bureau.

Men riktigt hur det ska gå till att blanda vanliga bilar med självstyrande bilar på vanliga vägar är fortfarande en fråga som inte är löst.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)