JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson stänger i Gävle

Ericsson lägger ner sin basstationsfabrik i Gävle. Alla de 856 anställda har varslats om uppsägning. Därtill varslas 90 tjänstemän i Borås.
– Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva.

Så förklarar vd Carl-Henric Svanberg nedläggningen av Gävlefabriken och neddragningen i Borås i ett pressmeddelande. Han tillägger att "det är ett hårt slag mot Gävle och Borås".

Fabriken tillverkade i fjol runt 60 procent av alla basstationer som Ericsson levererade (länk). Men lägre arbetsinnehåll på grund av att de nya generationerna Ericssonprodukter har färre komponenter leder mindre monteringsarbete och därmed arbetsbrist.

– Vi har gjort flera ingående analyser. Eftersom vi snart inte kan sysselsätta alla i Gävle och Borås så har vi idag inlett MBL-förhandling om en stängning av Gävle och neddragningar i Borås, säger produktions- och logistikchefen Jan Wassenius.

Av de 856 varslade i Gävle är 545 tjänstemän och 311 kollektivanställda. Varslen ska läggas hos arbetsförmedlingarna imorgon onsdag.

Nedläggningen är också ett hårt slag mot forskningen som bedrivs vid Radiocentrum vid Gävle Högskola. Föreståndaren där, professor Claes Beckman, sa så sent som i oktober till Elektroniktidningen att om Ericsson skulle lägga ner i Gävle var risken stor att även Radiocentrum skulle tvingas slå igen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)