JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk rfid säkrar blodet

Med hjälp av en integrerad sensor- och rfid-krets kan sjukvården försäkra sig om att de påsar med blod som används vid transfusioner har hållits kalla nog under hela sin existens, och ger samtidigt en ytterligare försäkring om blodgruppen.
De påsar med blod som sjukvården används vid transfusioner får aldrig ha blivit varma. Men att kontrollera att kylkedjan är obruten är ingen lätt uppgift – en påse blod kan exempelvis ha legat framme och blivit över från en transfusion i ett akutläge och frågan är då om den kommit tillbaks i kylen tillräckligt snabbt.  

Lösningen stavas rfid, enligt forskare vid tyska Fraunhofer Institute for Integrated Circuits. Tillsammans med ett antal partner har utvecklarna där tagit fram en passiv rfid-tagg med inbyggd temperatursensor och minne. När blodpåsen behövs läses rfid-taggen av, och talar då om för läsaren om den någonsin varit uppvärmd ovanför en given temperatur. Tillsammans med information om mottagarens blodgrupp kan givaren också ge signal om blodpåsens innehåll skulle vara av fel blodgrupp.

En poäng i sammanhanget är att passiv rfid klarar sjukvårdens hårda krav på radiostörningar. Den behöver inte heller några batterier, eftersom den enbart består av en antenn och en krets som drivs av den energi som kommer från läsaren.

Systemet ska börja testas i januari på universitetssjukhuset i Erlangen. Om testerna faller väl ut kan det nå marknaden inom två år, tror Fraunhofer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)