JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles nyckel till det uppkopplade hemmet

Googles nyckel till det uppkopplade hemmet

I går kväll meddelade Googles vd Larry Page att Google tar över ”smarta-hem-företaget” Nest Labs  för 3,2 miljarder dollar – kontant. Expertkommentarer talar om att Nest blir Googles nyckel till det uppkopplade hemmet.
Google är genom sitt riskkapitalbolag Google Venture redan inne i Nest Labs, som är känt för sin intelligenta termostat, som lär sig hushållets vanor och reglerar temperaturen efter det.

Den senaste produkten från Nest Labs är en detektor som varnar för brandrök och kolmonoxid.

Nest Labs har knappt fem år på nacken men har fått en flygande start med riskkapitalets hjälp. Hittills har Nest Labs tagit in 80 miljoner dollar och det har gått rykten om att ytterligare en stor finansieringsrunda på 150 miljoner dollar var på gång.

Det skulle gett en värdering av hela Nest Labs på cirka 2 miljarder dollar.

Nu tar Google tjuren vid hornen och lägger upp häpnadsväckande 3,2 miljarder dollar och tar över hela företaget.

Hur kan en termostatbyggare vara värd så fruktansvärt mycket pengar? Vad är det som Nest har nyckeln till?

– Nest har nyckeln till folks hem. Man har visat att det faktiskt går att göra något tilltalande och säljande av det tråkiga som tidigare kallades home automation, säger Sveriges egen Internet-of-things-guru Adam Dunkels till Elektroniktidningen.

Andra experter kommenterar förvärvet med att Google nu på allvar tar sig an det uppkopplade hemmet och att Nest Labs kan sättas in i ett större sammanhang, inklusive smarta glasögon, självstyrande bilar och robotar.

Förra året köpte Google upp en rad mindre robottillverkare och så sent som i december det mer namnkunniga företaget Boston Dynamics som ligger bakom den stora roboten Big Dog. (Länk)

– Tänk dig, skriver en kommentator, att du vaknar upp i ett perfekt uppvärmt hus tack var Nest Learning Thermostat, låter dig köras till jobbet i en bil som använder Googles självstyrande teknik och Androids instrumentpanel och kommer hem precis när din Google-robot har rastat hunden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)