JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I december 2019 lanserade JBL ett par hörlurar med integrerade solceller, som även fungerar inomhus, från Stockholmsföretaget Exeger. Produkten blev dock aldrig verklighet. Nu gör Exeger ett nytt försök tillsammans med svenska Urbanista.

Det handlar om ”Los Angeles”, ett par trådlösa och brusreducerande hörlurar som ska få i det närmaste evigt liv genom att laddas med Exegers solcell som sitter integrerad i hjässbygeln. Tekniken kallas Powerfoyle och baseras på Grätzelsolceller, också kallade färgsensibiliserade solceller eller Dye Sensitised Solar Cells (DSC).

Solcellerna fungerar bra även inomhus eller när solcellen befinner sig i skugga. De tillverkas i en tryckprocess, vilket är klart billigare än solceller baserade på kisel. Nackdelen är en lägre verkningsgrad.

Det går att färga cellen, vilket gör att de smälter in i miljön där de placeras.

I dagens pressmeddelande sägs inget om när hörlurarna från Urbanista kommer i produktion eller vad de kostar. Den som är nyfiken kan registrera sig på företagets sajt.

Varför hörlurarna från Samsungägda JBL aldrig kom i produktion är inte klarlagt, men produkten såldes på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo och många som stöttat skriver fortfarande inlägg för att få pengarna tillbaka.

Exeger håller också på att utveckla en cykelhjälm med integrerad belysning och solcell tillsammans med svenska POC (länk). Den ska gå att köpa i juni.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)