För ett år sedan släppte Infineon sin CoolMOS-familj S7 för 600V. Den kiselbaserade transistorn passar lägre switchfrekvenser, där fokus istället ligger på extremt låg ledningsförlust. Nu adderas ytterligare en familjemedlem som enligt Infineon har marknadens absolut lägsta RDS(on).
För en dryg vecka sedan brann det i en av japanska Renesas fabriker. Nu meddelar halvledartillverkaren att skadorna är betydligt mer omfattande än det första räknat med – 17 maskiner tros vara skadade, ursprungligen handlade det om 11.
Amerikanska SiTime – känt för att utvecklar memskretsar tänkta att ersätta kvartskristaller i timingtillämpningar – avslöjar ytterligare ett steg mot enkelhet. Företagets välkända oscillator SiT8008 kan nu drivas med valbar spänning mellan 1,62 V och 3,63, vilket förenklar hanteringen rejält.
Strax före jul fick innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem klartecken från Vinnova att ansöka om ytterligare tre år. Lejonparten av de drygt 40 miljoner kronor som fördelas varje år går till olika samarbetsprojekt mellan företag, institut och akademi, medan en mindre del går till riktade satsningar, och så kostar information och administration en slant.
Den klassiska cpu-familjen Mips (MIPS) klipper banden till sina tidigare arkitekturer och växlar till Risc V, det vill säga till sin hårdaste konkurrent.
Lundaföretaget Epiluvac levererar egenutvecklad utrustning för kiselkarbid- och galliumnitridepitaxi. Reaktorerna bygger på svenskutvecklad gasfasdeponering som kan styras noggrannare än alla alternativ. Det senaste tillskottet är en dubbelreaktor för 8-tumsskivor som ger extremt hög kvalitet över hela ytan. Andra har försökt, men ingen har lyckats.
Sekundärminnestillverkaren Seagate utvecklar två egna Risc V-kärnor som ska användas i egentillverkade kretsar – en som är snabb och en som är liten och strömsnål.
Dialog Semiconductor har släppt en första medlem i sin välkända Greenpak-familj späckad med analoga funktioner. Företaget lovar att den, likt övriga familjemedlemmar, kan konfigureras på bara några minuter.
Amerikanska Cerebras har hittat ett numeriskt problem där företagets jättestora chip är helt överlägset konventionella processorer – det ensamma chipet är 200 gånger snabbare än en superdator.
Amerikanska Cree – pionjär inom högeffekts-LED:ar – säljer sin verksamhet inom lysdioder till Smart Global Holdings. Målet är att koncentrera sig på kretsar och halvledarmaterial som i framtiden tar plats i elektriska fordon, 5G- och industritillämpningar.
År 2025 kommer all Intels NAND-verksamhet att ha övergått i sydkoreanska SK Hynix ägo, om myndigheterna godkänner köpeplanen. Hynix betalar nio miljarder dollar.
Amerikanska Diodes har lanserat en dubbel 40V-Mosfet som ryms i en 3,3 x 3,3 mm kapsel och är kvalificerad för fordonsindustrin. Det är industrins första i sitt slag, hävdar företaget.
Texas Instruments har lanserat en buck/boost-omvandlare som påstås dra industrins lägsta ström i vila. Därmed kan batteritiden i IoT-enheter öka med upp till 50 procent, hävdar företaget.
Under Q4 släpps provexemplar av Picorio – en kortdator som kör Linux på Risc V. Den utvecklas på öppenkodslabbet Rios, som leds av den legendariske processorprofessorn David Patterson – en av de ledande inom Risc V-rörelsen.
Grafikbolaget Imagination utvecklar ett globalt utbildningsprogram i datorarkitektur. Som undervisningsplattform används en svenskutvecklad SoC-konstruktion byggd kring Swerv, en Risc V-cpu från amerikanska hårddisktillverkaren Western Digital.
Idag släpper Dialog Semiconductor en familj power management-kretsar, PMIC, med sikte på fordonstillämpningar. Det handlar om en nedkonverterande DC/DC-omvandlare som enligt företaget kräver klart färre kringkomponenter än alla alternativ.
Kinesiska ehandelsjätten Alibaba använder en egenutvecklad 16-kärnig Risc V-processor i sitt moln. Den är världens snabbaste Risc V-processor, enligt Alibaba, och heter XuanTie 910 (XT910).
Microchip har släppt ett EEPROM på 4 Mbit. Företaget hävdar att det är marknadens hittills största i sitt slag – det kan lagra dubbelt upp mot vad konstruktörer hittills varit hänvisade till.
Per Henricsson: Kastar Intel in handduken? Att Intel har haft problem att hålla jämna steg med TSMC och Samsung när det gäller nya halvledarprocesser har blivit allt tydligare de senaste åren. I fredags medgav företagets vd Bob Swan att även 7 nm-processen ligger ett år efter plan och att lösningen stavas foundries.
Elektroner rör sig mycket lätt genom halvledarmaterialet indiumnitrid, men det är svårt att tillverka tunna filmer av materialet. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en ny molekyl – indiumtriazenid – som tros kunna bana väg för indiumnitrid i högfrekvenselektronik.
Sida 1 av 219
Barnvisans ”London Bridge is Falling Down” har aldrig besannats. Men flera broar i Europa riskerar faktiskt...
Internet of Things (IoT) och andra inbyggnadstillämpningar kräver allt mer RAM, med allt högre...
Då Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020, lämnade britterna också EU:s system för...