JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ISS : Brist på kiselskivor hotar i höst

I tre år har prispressen på kiselskivor varit så hård att tillverkarna inte haft råd att investera i ny kapacitet. När efterfrågan nu går upp kommer därför brist att uppstå, redan till hösten.


- Under året kommer efterfrågan på 200 mm kiselskivor att vara större än utbudet. Och bristen kommer att bli värre, åtminstone fram till år 2003, säger Albrecht Mozer på tyska Wacker Siltronic, Europas enda tillverkare av kiselskivor till elektronikindustrin.

Denna bransch har några tuffa år bakom sig. Visserligen växer efterfrågan mätt i volym ganska stabilt med runt 14 procent per år, men överkapacitet har pressat priserna i botten. Under 1998 och 1999 var faktiskt priset på 200 mm-skivor lägre än produktionskostnaden. Flera fabriker stängdes och några aktörer gav upp, bland dem Hitachi och Crysteco. Att då investera i nya fabriker har inte varit särskilt attraktivt.

Och även om den hotande bristsituationen medför prishöjningar så tar det minst två år från investeringsbeslut tills första skivan kan lämna en ny fabrik. Visserligen kan en del stängda fabriker öppnas igen med kortare varsel, men dessa klarar inte skivor för kretsar med geometrier under 0,25 μm, som står för drygt hälften av marknaden och är den andel som växer snabbast.

Övergången till 300 mm-skivor kommer inte att förbättra situationen, snarare tvärtom enligt Mozer. 300 mm-skivor må ha kostnadsfördelar för halvledarföretagen, men för kiselskivetillverkarna är

det tvärtom. Sådana skivor kräver helt ny tillverkningsteknik - de ska användas till kretsar med geometrier under 0,13 μm och ställer därför mycket högre krav på exempelvis renhet, flathet, läckströmmar och termiska egenskaper. Dessutom kräver storleken i sig helt ny processutrustning, som i många fall inte finns idag eller enbart finns på laboratoriestadiet.

Mozer räknar dessutom med att prispressen håller i sig. Hans förslag till lösning är att halvledartillverkarna tar ett större ansvar.

- Kanske måste de rentav vara med och dela utvecklingskostnaderna med oss.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)