JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensor kramar ut mer ur elnätet

Sensor kramar ut mer ur elnätet

Med sensorer som känner av ström, vindstyrka, lutning, och temperatur går det att maximera kapaciteten i elnäten och samtidigt få information om exempelvis isbildning. Sådana sensorer har utvecklats av tyska Fraunhoferinstitutet.
Kalla, blåsiga vinterdagar är perfekta för vindkraft, då produceras som mest, och då behövs elen som bäst. Men elnäten klarar ofta inte av att distribuera all den el som då alstras.

Elnäten är å sin sida dimensionerade med säkerhetsmarginaler. De ska klara varma sommardagar, då värmen från solen får dem att förlängas och hänga ner mer än vanligt. Under varma sommardagar brukar det å andra sidan inte blåsa lika mycket.  

Dessa förhållanden har forskare vid Fraunhoferinstitutet i Berlin tagit fasta på. Tillsammans med det tyska företaget Enas har de utvecklat sensorer, kallade Egrains, tänkta att fästas var 500:e meter på högspänningskablarna. Sensorerna mäter kabelns lutning, strömflödet, temperaturen, vindstyrkan och vindriktningen, och kommunicerar dessa data till närmaste transformatorstation där de skickas vidare till en central övervakningsenhet. Informationen om lutningen och temperaturen kan även indikera isbildning på kablarna.

Systemet kan installeras på befintliga elnät och gör det möjligt att utnyttja säkerhetsmarginalerna utan att tulla på säkerheten. Det har testats av den tyska eldistributören Verteilnetz GmbH i staden Halle, som i försöken kunde distribuera 20 procent mer el i nät för 110 kV och 380 kV.

Sensorerna visas upp på mässan Sensor + Test i Nürnberg 7-9 juni.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)