JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafiskt språk för automation blir öppenkod

Grafiskt programspråk
blir öppenkod

AgilartBulgariska Completit förvandlar sitt utvecklingsverktyg Agilart till öppen källkod och hoppas att det därmed ska porteras till fler processorplattformar.
Agilart används för att programmera styrkretsar och är ett grafiskt dataflödesspråk, i likhet med NI:s Labview –  du programmerar genom att rita sladdar mellan ikoner.

Den grafiska utvecklingsmiljön körs i webbläsaren. Från den kan du fjärrstyra processorn – ladda den med kod eller övervaka aktiviteten.

Styrkretsen måste allra först laddas med ett program, Agilart Runtime, för att kunna fjärrstyras och programmeras.

Detta Agilart Runtime släpps nu som öppen källkod. Därmed blir det möjligt för vem som helst att portera Agilart till fler processorer. Idag stöds Arm11-, Cortex A-processor och kommande stöd utlovas för Arm9, Cortex M3 och Cortex M4.

Agilart Visual DesignerDen grafiska utvecklingsmiljön är implementerad i Microsofts webbplugin Silverlight, men en portering till HTML5 är under utveckling.

Den 23 april blev Agilart Runtime officiellt öppen källkod och sedan den 2 maj finns den i öppenkodsmolnet Github.

Agilart föddes i samband med att företagets vd ville bygga en egen implementation av ett system för uppvärmning av vatten via solenergi. Completit rekommenderar Agilart för smarta hus, hem- och industriautomation, energieffektivitet, hobbyprojekt, prototyputveckling, fjärrstyrning och interaktiv styrning.

Under mitten av året kommer Completit att presentera egna Arm-kort för Agilart.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)