JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kroka arm med ett försvarsföretag

Vinnova och Försvarsmakten har startat ett program där teknik från den civila sektorn ska användas för att stärka svensk försvarsförmåga. Nu har de första två utlysningarna öppnat.

De flesta tekniker som utvecklas för civila tillämpningar kan också användas av försvaret. Det handlar om AI, kvantteknik och autonoma system. Genom ett program för civil–militär innovation vill Vinnova och Försvarsmakten hitta metoder och arbetssätt för att nyttiggöra civilutvecklad teknik för utökad militär förmåga.

Programmet är initierat av regeringen och genomförs med stöd av Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarets materielverk.

Budgeten är 60 miljoner kronor för 2024 till två program. Det är ”Samverkansprojekt för civil–militära synergier” och ” Acceleration av Civil–militära innovationer”. Bägge öppnade igår och stänger 17 september klockan 14:00.

Det förstnämnda riktar sig till konsortier bestående av minst två aktörer där företag, universitet, högskola, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer kan ingå.

Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Planen är att finansiera fem till sex projekt över 12 månader med totalt 30 miljoner kronor.

Den andra utlysningen har som mål att främja utveckling av tekniker med dubbla användningsområden och potential att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem i syfte att stärka såväl militär förmågeutveckling som svenska företags konkurrenskraft och möjligheter att verka på den internationella marknaden.

Mer information finns här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)