JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lettiska mobiloperatören bygger en CO2-hemsensor

TEMA LETTLAND  Lettiska mobiloperatören LMT började utveckla IoT-produkter för att öka trafiken i sitt eget mobilnät i Lettland. Nu hoppas de på export och söker partners.

Artikeln är
tidigare
publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

En rökdetektor blev den första produkten i LMT:s IoT-projekt. Version ett var för den lettiska marknaden. Version två lanseras nu och den ska förhoppningsvis bli en internationell produkt.

Enligt Reinis Skorovs, chef för MLT:s IoT-satsning, är det just nu som mobilnäten mognat för IoT. 

Reinis Skorovs.

– Jag jobbade med cellulära IoT-produkter även före LMT, som grundare av två start­upper. Vi försökte använda cellulär IoT, men problemet var att det var svårt att bygga en produkt som fungerade i många länder.

– Det funkade inte alls, eller bara lokalt. Eller så fanns inte passande roamingavtal. Et cetera. Även om tekniken teoretiskt var bättre använde du något annat i praktiken, för det var enklare.

– Nu har detta totalt förändrats. I år kände jag för första gången att cellulär IoT var ett huvudämne på MWC igen. Det har varit tyst om det i flera år. Så vi känner att nu är rätt tid att lansera cellulär IoT.

Lora och Sigfox konkurrerar inte?

– Det är lösningar som kan fungera jättebra lokalt. Företag vi pratar med sätter upp egna basstationer där täckning saknas för Lora och Sigfox, för lokala projekt. Men nationell täckning är svårt att bygga på det sättet.

– Med cellulär IoT finns redan basstationerna på plats, nationellt.

Vill man sitta i knät på operatörsjättarna?

– Man hör det argumentet att de är jätteföre­tag som inte bryr sig om små utvecklare. Men den bilden är fel. Operatörernas IoT-avdelningar är typiskt jätteintresserade av att stödja vilken sorts utvecklare eller företag som helst som vill sätta cellulär IoT på marknaden. De vill att deras nät ska komma till användning – för användningen ligger fort­farande efter vad de hoppades på.

Det som fick LMT att knoppa av en röksensorpuck för inner­taket var en ny lag om obligatoriska rökdetektorer. Detektorn utvecklades tillsammans med Mikrotik, känd global lettisk tillverkare av routers och andra nätverksprodukter.

– Det var ett nära samarbete som vi båda lärde oss mycket av. Det ökade vår kunskap och expertis inom området.

Sedan dess har LMT förstärkt den egna kompetensen inom hårdvara och maskinnära programmering. Det blir ett mer fruktsamt samarbete om det finns ingenjörer på båda sidor.

– Även om du arbetar med en partner med god hårdvaruerfarenhet och samarbetet fungerar bra, så behöver du människor som kan prata samma språk. Ett platform-only-företag kan inte arbeta effektivt smed ett hardware-only-företag.

Pucken växte till en komplett liten hemsensornod med inte bara röksensor utan även mätning av kolmonoxid, temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet (AQI). 

Batterisnålhet var ett strikt bivillkor som bestämde vilka sensorer som kunde plockas in. Efter tester – det var inte alltid sensorkomponenterna följde sina specifikationer.

Detektorn används via app och push­notiser – ”det brinner”, ”det är för kallt”, ”det är mycket CO i luften”, etc. Den larmar till valfria telefonnummer, först via appen och sedan trappas det upp till sms och till sist telefonsamtal. Allt kan gå till valfria nummer.

Detektorn känner sin batterinivå. Mot slutet får du en varning – eller kanske till och med nya batterier på posten vilket några av de potentiella partners LMT pratar med tänker sig.

Marknaden är hushåll. Det betyder att användarvänlighet är A och O. 

– Det är en av fördelarna med IoT i mobil­nätet – de kräver ingen konfigurering och inget nytt login. Bara mata in ditt telefonnummer i appen. Sedan fungerar detektorn i hela världen.

Stoppa i batterier och sätt fast den i taket så sköter den i princip sig själv tills batterierna tar slut om ett år – som absolut minimum vid dålig mottagning. Eller upp till tio år i strömsparläge – vilket kan fungera inställning för en detektor i sommarstugan till exempel.

– Detektorer i sommarstugor har vi fått intresse för från företag i Sverige och Finland. 

Skulle det inte vara intressant att addera en liten kamera som övervakar sommarstugan? 

– Nja, kanske det, men vi försöker hitta var cellulär IoT har sitt största värde. Vi bygger inte nåt bara för att vi kan. En lösning som är bättre med wifi ska använda wifi. En kamera – om du tänker efter – passar inte så bra med strömsnålheten och konnektiviteten. En kamera skulle tömma batteriet snabbt – så du vill kanske hellre ha en lokal strömkälla.

När produkten rullades ut i Lettland var affärsmodellen prenumeration, 50 kr/månad, med fri hårdvara. Operatörer på andra marknader kommer att bestämma egna affärsmodeller. Målgruppen är privatkunder.

Skulle exempelvis inte ett hotell kunna köpa en detektor till sina rum?

– Nja, jag tror hotell är en marknad där mobilnäts-IoT inte är så stark. De kan utan problem installera trådade rökdetektorsystem. 

Jag skulle vilja kunna integrera sensorn, exempelvis IAQ-sensorn med ventilationen!

– Jag också. Det är en sak vi tänker på för framtiden. Men vi behöver först förstå om kunder verkligen är intresserade. Du skulle tappa en del av lättanvändbarheten. Dessutom riskerar du problem med att saker som på papperet borde fungera tillsammans faktisk inte gör det.

En missräkning har det hunnit bli: den elektro­kemiska CO-sensorn orsakade ett recall av första produktversionen, som släpptes 2022. 

LMT insåg nämligen att det fanns en risk att kunden kunde utsätta sensorn för kemikalier som saboterat dess funktion.

– Det kan hända om du lämnar en burk målarfärg öppen i närheten. Det kan degradera sensorn. Inte omedelbart, men det höjer hastigheten på degraderingen. 

Att problemet existerade upptäckte LMT i loggar av felmeddelanden. Pilotkunder spelade viktig roll.

– Deras återkoppling är viktig för oss. De hör av sig regelbundet och väntar otåligt på att tjänsten ska sparka igång igen. Och de kommer att bli först i ledet att få det.

Lösningen är en kombination av självtest på detektorn, bättre övervakning av leveranskedjan – och bättre instruktioner till slutkunden. 

Mot elektronikbranschen finns ett annat erbjudande. LMT har fått blodad tand på mobilnätsuppkopplade sensorer och kan gärna tänka sig att dela med sig av sina erfarenheter.

– Den som exempelvis vill utveckla en produkt som använder IoT mobilnätet – de kan tala med oss. Vi kanske kan ta fram prototyper.

LMT söker även efter partners – operatörer, fastighetsägare, distributörer, etc – för sam­arbete kring lansering på olika marknader.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)