JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NXP och Freescale går samman

NXP och Freescale går samman

De två halvledartillverkarna NXP och Freescale går samman i en affär där NXP köper ut Freescale från börsen för 16,7 miljarder dollar. Bägge företagens styrelser står bakom affären.
Det nya företaget som kommer att ledas av NXP:s vd Richard Clemmer, får en omsättning på cirka 10 miljarder dollar och ett börsvärde på strax över 40 miljarder kronor. Affären leder till årliga besparingar på runt en halv miljard dollar när den är är helt genomförd.

– Dagens affär är ytterligare ett steg i vår ambition att bli en industriell ledare på avancerade blandsignallösningar. Kombinationen av NXP och Freescale skapar en kraftkälla fokuserad på snabbväxande områden i en smart värld, säger NXP:s vd Richard Clemmer i ett pressmeddelande.

– Vi anser att samgåendet av två framgånsrika och kompletterande företag skapa mer värde för Freescales och NXP:s aktieägare, kunder och anställda. Båda företagen har ledande positioner och fokuserar på att leverera värde till kunderna. Vår gemensamma storlek och globala räckvidd gör det möjligt för vårt gemensamma bolag att växa snabbare än marknaden, säger Freescales vd Gregg Lowe.

NXP ligger på plats 14 och Freescale på plats 18 i halvledarrankingen med 4,8 respektive 4,0 miljarder dollar i omsättning för 2014. Det sammanslagna företaget får knappt tio miljarder dollar i omsättning vilket gör att NXP-Freescale landar mellan Toshiba och Broadcomm. Beroende på om man tar med foundryt TSMC eller inte i rankingen innebär det en sjunde- eller åttondeplats. Det är dock långt upp till Intel som omsatte cirka 48 miljarder dollar i fjol.

Två paradgrenar för NXP-Freescale blir fordon och styrkretsar men företaget har också stora ambitioner inom IoT av den säkrare sorten.

Freescale knoppades av från Motorola år 2004. Då rankades företaget som världens tionde största halvledartillverkare med en omsättning på 4,9 miljarder dollar. Två år senare, år 2006, köptes bolaget av ett konsortium riskkapitalister anförda av Blackstone Group för 17,6 miljarder dollar. För att finansiera affären fick Freescale ta ett lån på 10 miljarder dollar. 2011 åternoterades Freescale på börsen.

NXP knoppades av från Philips i september 2006,. Även här var det riskkapitalbolag med i form av ett konsortium lett av Kohlberg Kravis Roberts och Bain Capital som köpte 80,1 procent av bolaget för 5,5 miljarder dollar. NXP har därefter renodlats kraftigt och har idag de fem kärnområdena identifiering, fordon, bärbart/beräkning, infrastruktur/industri och standardprodukter. Många mindre verksamheter har sålts av under årens lopp.

2010 börsnoterades bolaget i USA och så sent som i våras sålde riskkapitalbolagen de sista aktierna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)