JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppslutningen växer kring gratis videokodare
Google ansluter sig till Ciscos och Mozillas projekt att bygga en ny generation gratis videokodningsteknik. Detsamma gör Microsoft, Amazon, Intel och Netflix. Företagen samlas i Alliance for Open Media, som bildas nu.
Elektroniktidningen berättade förra månaden att datakomjätten Cisco slagit sina påsar ihop med det öppna projektet Daala för att ta fram en ny generation licensfri videokodningsteknik.

Cisco dödförklarade ISO/IEC-videostandarden H.265 med hänvisning till att patentsituationen kring den blivit ohållbar. Som exempel är licensavgiften för en viss användning 16 gånger högre än för H.264, och det är inte ens känt var slutsumman hamnar eftersom alla patentinnehavare inte gjort förbindelser till någon av standardens två konkurrerande licenspooler.

Alliance for Open Media tar nu tkllsammans fram en videokodare i generationen efter H.265.

En stor utmaning ligger i att navigera sig runt existerande patent. Videokodarvärlden myllrar av sådana och är ett av de problem Google brottats när det gäller företagets nuvarande gratiskodare VP8 och VP9. Patentjurister spelar en lika viktig roll i Netvc-projektet som videokomprimeringsexperterna gör.

Genom att fler portföljer av teknik och patent nu slås samman, ökar chanser till att det går att hitta komponenter till en bra kodningsteknik utan att trampa i patentminor.

Netflix och Amazon driver tjänster för strömmande video. Cisco är stor inom videokonferensteknik. Intel tillverkar processorer med hårdvarustöd för video.

Tre stora webbläsarföretag finns nu i samarbetet, Mozilla, Google och Microsoft, och alla undrar vilken reaktionen kommer att bli från den fjärde, Apple, som spelat en historiskt viktig roll inom digital video.

Flera viktiga licensägare inom video står fortfarande utanför alliansen, som Sony, Philips, Dolby och Samsung.

Google har sedan ett år arbetat med att ta fram kodtekniken VP10 som efterföljare till VP8 och VP9. Företaget har sagt sig sikta mot att halvera bandbredden för VP9, som idag bland annat stöds i hårdvara i nästan alla nya 4K-teveapparater.

Både Cisco och Google har redan tidigare gett bidrag till det öppna videokodarprojektet Daala.

Formatet som utvecklas inom Alliance for Open Media kommer vara gratis att använda, även kommersiellt. Dessutom kommer alliansen att släppa implementationer av standarden under den mycket tillåtande öppenkodslicensen Apache License 2.0.

– Alliansen är ett bra exempel på hur arbete som tidigare sköttes inom standardorganisationer, numera allt oftare sker i öppenkodsprojekt, kommenterar tidningen Wired.

Stadgarna till alliansen har man tagit fram med hjälp av Joint Deveopment Foundation – som har färdiga mallar till stadgar för kollaborativa projekt. Organisationen grundades i år och användes för att grunda 3MF Consortium som tar fram ett öppet filformat för 3D-utskrifter.

En IETF-standardgrupp för nästa generations video, Netvc, bildades redan 2012, men har legat i träda. För en månad sedan vaknade den till liv igen och ambitionen är att denna allians ska ge Netvc-standarden ett innehåll.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)