JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fred mellan Microsoft och Google

MOBILFRED

Kriget mellan Microsoft och Google slut

De 18 patenttvister som pågår mellan Microsoft och Google läggs ner meddelar de två företagen. De inleder dessutom samarbeten kring patentfrågor.
Även Motorola Mobility, som Google ägde mellan 2011 och 2014, och dess patent, som Google fortfarande äger, omfattas av patentfreden.

Kriget mellan dem har kostat skattepengar och gött advokater sedan år 2010 då Microsoft stämde Motorola för patentintrång, varefter Motorola stämde tillbaks. Patenten gäller bland annat mobiltelefoner, wifi och och Xbox.

Tidningen Ars Technicas bedömning är att vi inte vet vem vi ska betraktare som vinnaren i uppgörelsen eftersom vi inte vet hur mycket pengar som byter händer.

Patentanalytikern Florian Müller anser att uppgörelsen kan betraktas som en oavgjord match och därmed en seger för Google.

– I boxning behåller mästaren titeln om matchen slutar oavgjort.

Microsoft drar in cirka två miljarder dollar årligen i patentlicenser från olika Androidtillverkare. Motorola är den enda som inte kapitulerat när Microsofts stridsvagnar rullat in och ställt licenskrav.  Det är inte bara gårdagens uppgörelse som tyder på att den uppstudsigheten kan ha varit rätt strategi. Som regel har det lönat sig betydligt mindre för patentägare att dra mobilpatent till domstol, än vad de flesta bedömare trodde för fem år sedan.

Så sent som i våras stämde Microsoft Kyocera i Seattle för att få licensavgifter för Android för olika algoritmer och protokoll. En spännande fråga är nu om Kyocera kommer att lägga sig platt för Microsoft eller bjuda motstånd inspirerad av Googles uppgörelse.

Mobilvärlden har under ett antal år skakats av patenttvister, men det här är ytterligare en i raden av dessa som bedarrat. Google har tidigare slutit patentfred eller ingått allianser för patentfred med bland annat Apple, Verizon, Samsung, Cisco och LG.

KÄLLOR: Law360, Fosspatents, Ars Technica

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)