JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lufoss prisar tjejinitiativ

Igår var det dags för årets Lufoss-stipendiater att prisas för sitt arbete med öppen källkod. Bland pristagarna märks Pink Programming, som arbetar med att breddad rekrytering av mjukvaruutvecklare i allmänhet och kvinnliga utvecklare i synnerhet.
Lufoss – kort för Lunds University Fund For Open Source Software – är en fond som startade för ett år sedan med syftet att uppmuntra studenter till att arbeta med öppen källkod.
För ett drygt halvår sedan, när Lufoss dela ut sina allra första stipendier var Björn Regnell, som är en av fondens initiativtagare, lite missnöjd med den totala mansdominans.

– Vi hoppas också få in kvinnliga nominerande nästa gång. Just nu är det en mansdominerad bransch, men vi hoppas på en förändring, sade han då (länk).

Och visst har de lyckats. Denna gång finns två bidrag med feminin touch. Det är de två organisationerna Pink Programming och Code@LTH som nu får dela på ”Lufoss Organization Award”, vilket ger 5 000 kronor till vardera organisation.

Pink Programming, på prisceremonin representerad av medgrundaren Vanja Tufvesson, arbetar långsiktigt med rekrytering på mjukvaruutvecklare, i synnerhet kvinnliga. Code@LTH, representerad av medgrundaren Fatima Abu Alpha, främjar kodglädje och öppen källkod och hjälper teknologer att komma i gång med en kodportfölj på GitHub. Just nu jobbar Fatima Abu Alpha med att ordna en konferens med föreningen DataTjej, samtidigt som hon är lärarassistent i programmering på LTH.

Ytterligare priser som delades ut var:

• ”Lufoss PhD Student Award”, som gick till Pierre Moreau, doktorand i datorgrafik vid institutionen för datavetenskap på Lunds. Han får 5 000 kronor för att ha bidragit till Linux-kärnan med viktiga buggrättningar i en grafikdrivrutin. Han har även bidragit till ett bibliotek som gör det möjligt att utnyttja grafikprocessorer för tunga, parallella beräkningar.

• ”Lufoss Student Scholarship”, på 10 000 kronor gick till Mateo Gianolio, student vid Lunds Tekniska Högskola. Sedan förra året har Mateo skapat och delat med sig av en mängd bibliotek som lyckats fånga andra utvecklares intresse och många har bidragit till hans kreationer. Bland annat har han skapat ett bibliotek för linjär algebra, en chattklient med inbyggd kryptering och ett bibliotek med neurala nätverk för teckenigenkänning.

Prisceremonin ägde rum igår på Openhack – Coding for Humanity i Malmö.

På bilden överst ser du Pierre, Mateo, Fatima och Vanja, från vänster till höger.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)