JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programvara i forskningsfokus

Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, får drygt 4 miljoner kronor för att ta fram metoder för effektiv testning av programvara med hjälpa av informationsteori. Vetenskapsrådet finansierar.

– Informationsteori är en slags tillämpad matematik för information och ligger till grund för vårt moderna kommunikationssamhälle, säger professor Robert Feldt, vars forskning nu får stöd från VR, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att se hur vi kan använda informationsteori för att göra testning av programvara, som idag ofta är vag och subjektiv, mer effektiv, fortsätter han.

Projektet ska pågå under fyra år. Förutom att ta fram metoder för effektiv testning av programvara ska forskarna på BTH också undersöka hur de informationsteoretiska analysmetoderna som tas fram kan användas inom andra områden än testning.

BTH har arbetat med tillämpade forskning i programvaruteknik under många år, men nu får högskolan alltså för första gången medel för grundforskning inom programvaruteknik.

– Jag har jobbat med testning och kvalitet tillsammans med svenska företag i många år och vet var de verkliga problemen finns och att det behövs generella lösningar. Det finns ingen motsättning mellan praktik och grundforskning utan de stöttar varandra. Satsningen från Vetenskapsrådet gör det möjligt för oss att ta oss an ett angeläget problem, säger Robert Feldt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)