JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 18 januari 2020 VECKA 03

Över 400 gigawatttimmar. Så mycket energi kan en enda populär popvideo på YouTube förbruka. Mina Sedaghat – vid Umeå universitet – har i samarbete med Google och KTH tagit fram metoder för effektivare och energisnålare Internettjänster. Hon försvarar sin avhandling den 21 januari.

Många miljoner människor använder tjänster som Google, Facebook, Twitter och Instagram varje dag. För detta krävs stora datacenter som slukar extrema mängder energi när data hanteras.

Som exempel tas den koreanska popvideon Gangnam Style. Den har visats cirka 2,5 miljarder gånger på Youtube, vilket motsvarar en energiförbrukning på cirka 400 GWh. Om samma energi skulle produceras med ett dieselkraftverk, skulle det innebära att över 250 000 ton koldioxid produceras vilket är ungefär vad 100 000 traditionella bilar släpper ut på ett år – hävdar Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Just detta har Mina Sedaghat tagit fasta på i sin avhandling. Hon har tagit fram metoder och algoritmer för att hantera och schemalägga resurserna i stora datacenter för förbättrad energieffektivitet utan att göra avkall på prestanda.

– Det kan till exempel röra sig om smarta scheduleringssystem, som packar ihop många tjänstekomponenter på få servrar på ett sätt så att processorer, minne, minnesbandbredd, nätverkskapacitet, och andra resurser används maximalt, säger hon i ett pressmeddelande.

Mina Sedaghat har gjort sitt avhandlingsarbete i samarbete med Google, Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet och Institutionen för Communication Network vid KTH.

Här kan du nå hennes avhandling (länk).

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)