JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tummen upp för Chalmers och trådlöst

Tummen upp för Chalmers och trådlöst

I höstas öppnade Vinnova en ny utlysning med syfte att skapa kompetenscentrum inom forskningsområden som är viktiga för Sveriges framtida konkurrenskraft. Inom den riktade utlysningen har nu fem centrum beviljats medel. Två med Chalmerssäte: Chase och Gigahertz Centrum.

 FAKTA Göteborg har en stark internationell position inom mikrovågsteknik. På Chalmers arbetar drygt hundra forskare med utveckling relaterad till tekniken – alltifrån komponenter och system till tillämpningar. Till det hör att teknikområdet sysselsätter över 5 000 personer i regionen, i exempelvis Ericsson, Ruag och Saab, men också i många mindre företag.

För ganska exakt tio år sedan tog Vinnova beslutet att bygga upp femton internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer i Sverige. Två av dessa var  Chase – Chalmers Antenna Systems Exellence Center – och GigaHertz Centrum (länk).

Nu har myndigheten återigen pekat ut riktningen när det gäller att skapa nya internationellt konkurrenskraftiga centrum för behovsmotiverad så kallad excellent forskning. Av 29 ansökningar har fem beviljats medel. De två Chalmersmiljöerna Chase och GigaHertz Centrum är de enda med inriktning mot elektronik som får fortsatt förtroende.

– Vinnovas beslut är ett styrkebesked för Chalmers forskning och visar på den strategiska betydelsen för Sverige att förstärka sin ledande ställning inom mikrovågselektronik och smarta antennsystem, säger Paul Häyhänen från Ruag Space, styrelseordförande i Chase, i ett pressmeddelande.

Framåt byter Chase namn till ChaseOn, medan Gigahertz Centrum behåller sitt namn. De får 70 miljoner kronor av Vinnova under en femårsperiod, med start nästa år. Samtidigt bidrar Chalmers och partnerorganisationerna med kontanter och andra insatser till ett värde som överstiger 200 miljoner kronor.

Sammanlagt 20 företag och organisationer inom telekom, försvar, fordon, rymd, medicinteknik och offentlig sektor är aktiva inom ChaseOn och GigaHertz Centrum. Bland svenska partners finns Ericsson, Ruag Space, Saab och Volvo Cars samt representanter från offentlig sektor som Västra Götalandsregionen.

Bland utländska partnerföretag märks bland annat Ampleon, Infineon, Keysight och National Instruments. Även många små- och medelstora företag deltar – flertalet med rötter i Chalmers.

– Det stora intresset från internationella företag är en konkret kvittens på att vi är attraktiva på global nivå, säger Peter Olanders från Ericsson och styrelseordförande i GigaHertz Centrum.

De tre andra forskningscentrum som beviljats medel inom den riktade utlysningen är:
• HELIX Competence Centre (Linköpings Universitet)
• Hero-m 2 Innovation (Kungliga Tekniska Högskolan)
• UPSC Centrum för Skogsbioteknik (Sveriges Lantbruksuniversitet)

Till detta kommer även en öppen utlysning som ännu inte är beslutad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)