JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flimmerfritt à la Optoga

Flimmer är ett gissel i belysning – det påverkar människor negativt. För att minska flimmer i LED-lampor krävs ett separat drivsteg, som tar stor plats i armaturen. Svenska Optoga har utvecklat ett minimalt drivsteg som ryms i själva LED-modulen. I nästa vecka lanserar företaget modulen på belysningsmässa Light+Building i Frankfurt.

Stefan Larsson

– Flimmer påverkar människor olika, men man kan säga att cirka 30 procent av oss blir stressade av flimmer eller påverkas negativt på annat sätt, säger Stefan Larsson, vd på Optoga.

Teoretiskt är flimmer en förändring i den visuella uppfattningen av ljuset på grund av fluktuationer över tiden – det handlar alltså om en förändring i ljusemitteringen som uppstår på grund av att lysdioden matas med växelström.

Kontorsbelysning, liksom andra LED-lösningar på den professionella sidan, har hittills alltid haft ett separat drivsteg för att inte emittera flimmer. Problemet har varit att drivsteget tar plats, så för att kunna göra estetiska belysningslösningar har man tvingats dela på LED-modul och drivsteg.

– Vi är först med att kunna bygga in drivaren i LED-modulen, berättar Stefan Larsson för Elektroniktidningen.

LED-modul med inbyggt drivsteg

I två år har Optoga utvecklat den nya lösningen: en LED-modul som består av lysdiod, säkerhetsbarriärer och drivsteg.

I nästa vecka ska den lanseras på Light+Building – världens största belysningsmässa som arrangeras vartannat år i Frankfurt.

Den nya skapelsen har en bygghöjd på 10 mm. Den har både hög färgåtergivning och högt ljusutbyte och den passar enligt Optoga som hand i handske för butiksbelysning och i krävande kontorslösningar.

På frågan om hur mycket mindre den nyutvecklade drivningen är jämfört med tidigare alternativ svarar Stefan Larsson:

– Den är cirka en tiondel av vad man kunnat göra tidigare, men storleken är svår att svara på. Någon annan kan ha gjort något väldigt litet också, men vi är ensamt om att kunna bygga in drivsteget i LED-modulen.

En viktig detalj är att den nya LED-lösningen stöder alla internationella standarder och rekommendationer, så som IEEE1789 och CIE TN 006:2016. Den är även flimmerfri inom de aktuella standarderna. Till detta kommer att den har längre livslängd och mindre ljusförändring med tiden än äldre alternativ.

– Vi är specialiserade och nischade, så på massmarknaden kommer vi aldrig bli en storspelare. Men för alla armaturtillverkare som vill ha den bäst anpassade ljuskällan ska vi vara nummer ett.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)