JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En modern budget-FPGA

För ett halvår sedan lanserade Lattice en helt ny FPGA-plattform baserad på något så ovanligt som en FD-SOI-process. Först ut var en FPGA för nätverkskameror. Nu kommer en andra familjemedlem avsedd för en betydligt bredare publik.

75 procent lägre effektförbrukning, 100 gånger tillförlitligare och dessutom mindre än konkurrenterna. Så lanserade Nexusplattformen som tillverkas i Samsungs 28 nm FD-SOI. Processen ger också bättre motstånd mot så kallade mjuka fel. Det beror på att den aktiva delen i transistorn är betydligt mindre än i bulk-CMOS och därmed också träffytan för exempelvis neutroner som kan ändra innehållet.

Den första produkten var Crosslink-NX för nätverkskameror. Nu har Lattice bland annat ersatt det hårda blocket för Mipi med AD-omvandlare och fått fram Certus-NX.

– Vi har återuppfunnit den strömsnåla och generella FPGA:an. Konkurrenterna som Artix, och Cyclone har tio år på nacken, säger Bob Nelson på Lattice.

Certus-NX är tänkt för alla möjliga produkter som behöver en hjälpprocessor i form av en mindre FPGA. Därav PCIe-gränssnitett som behövs för kommunikatonen med den överordnade processorn.

Tillämpningarna kan vara allt från industriell utrustning till infrastrukturprodukter i telenätet.

Precis som Crosslink-NX kommer Certus-NX i två varianter med 17k eller 40k logikceller. Det finns distribuerat minne och blockminne men också ett nytt RAM på en halv megabit. Det senare är framförallt tänkt för AI-algoritmer som tappar prestanda när man inte kan ladda in all data i processorn.

Dessutom finns hårda block för kommunikation via PCIe Gen2 upp till 5 Gbit/s liksom differentiella in- och utgångar som klarar upp till 1,5 Gbit/s.

SRAM-baserade FPGA:er har ett rykte om sig att vara långsamma ur startblocken. Genom diverse åtgärder som användaren inte behöver fundera på kan de Certus-NX boota ungefär lika snabbt som flashbaserade FPGA:er, 8 ms för den minsta varianten och 14 ms för den största.

När det gäller säkerhet stödjer kretsen bland annat AES-256.

Lattice har också släppt en ny version av utvecklingsverktyget Radiant med versionsnummer 2.1.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)