Siemens östtyska halvledarfabrik firar femtio miljoner
•
Av: Redaktionen
Scenen påminde en aning om när det östtyska dataföretaget Robotron överlämnade sitt första (och enda) 1 Mbit-chips till den östtyske statschefen Erich Honecker. Det var också i Dresden men det var mycket längesen.
Den 1 oktober 1997 spelades motsvarande roller av Kurt Biedenkopf, regeringschef i den östtyska delstaten Sachsen, samt Siemens, ägare av halvledarfabriken SIMEC i Dresden. Fabriken är nu två år gammal. I motsats till den östtyska tiden handlar det nu inte om show utan om verkliga värden.
Femtio miljoner 16-Mbit-chips har tillverkats och det var jubileumsexemplaret som lades i politikerhand. Enligt de ursprungliga planerna skulle den 12 miljarder kronor dyra fabriken till 1997 upp i en omsättning på 15 miljarder kronor och då skulle den också börja ge överskott.
Prognoserna överträffades
Vid högtidligheten, som hölls samma dag som det nya verksamhetsåret inleddes, sas det att prognoserna överträffades, utan närmare siffror. Och trots 50 miljoner styck har kretstillverkningen inte börjat förrän i år. Strukturbredden är 0,44 μm. 64-Mbit-tillverkning pågår också, med 25 μm. Perspektivet är att även 256-Mbit-tillverkning ska ske i Dresden. Och kanske det blir en tredje chipsfabrik i stan, utöver den andra som AMD driver!
Den uppstår i så fall ur resterna av det östeuropeiska elektronikcentrum som under kommunismens dagar fanns i Dresden. Företaget ZMD (Zentrum Mikroelektronik Dresden), som idag är en diversehandel mellan montering och återvinning av elektronik, vill också bygga. Det skulle handla om en mindre fabrik, en investering mellan 2,5 och 5 miljarder kronor, och 500 - 1 000 anställda. Produkten skulle bli logiska kretsar samt "silicon foundry", halvfabrikat för chipstillverkning.
Problemet är finansieringen. Ty indirekt är ZMD fortfarande i praktiken ett statligt företag. Det ägs av delstaten Sachsen, med två storbanker som ska ta tillvara skattebetalarnas intressen.