JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SGS-Thomson och Hitachi gör 64-bitskärna tillsammans

År 2000 ska de första kretsarna finnas framme med SGS-Thomsons och Hitachis gemensamt utvecklade 64-bitars risc-kärna för inbyggnad.

ST50 blir namnet, den ska prestera 1 000 Mips och dessutom vara bakåtkompatibel med båda företagens produkter.



(Paris, Elektroniktidningen)

- Det här är ett av SGS-Thomsons viktigaste samarbetsavtal någonsin, säger Robert Krysiak, chef för företagets mikroprocessordivision.

Det är onekligen en intressant skapelse som SGS-Thomson ska utveckla tillsammans med Hitachi. Arkitekturen, eller processorkärnan om man så vill, ska sitta i konsumentvaror - "allt från TV-spel till bilar", vilket ställer krav på skalbarhet, strömförbrukning och pris. När ST50 kommer i produktion så ska den tillverkas i 0,18 μm CMOS, klockas i 500 MHz och prestera 1 000 Mips.



Teknik från båda företagen


Provkretsar ska finnas mot slutet av år 2000, och volymtillverkningen ska komma igång året därpå. Båda företagen har kapacitet redan idag att tillverka den typen av kretsar.

ST50 kommer att bygga på teknik från båda företagen. Från SGS-Thomson hämtas en hel del från 64-bitskärnan Chameleon, med rötter i Inmos Transputer. Den kärnan finns idag i fungerande asicar, men inte i någon volymprodukt.

Hitachi bidrar med SH5, eller Super H 5 som hela namnet lyder. SH5 ska tas fram under nästa år och blir då en uppföljare av den nyligen introducerade SH4, en 32-bitsarkitektur som Hitachi hävdar är snabbast på marknaden just nu med 360 Mips vid 200 MHz.

Enligt Robert Krysiak kommer ST50 att vara bakåtkompatibel med såväl Hitachis SH5 som SGS-Thomsons SH20 och kommande SH40.

I avtalet ingår också att SGS-Thomson får rättigheter att utveckla och tillverka kretsar med arkitekturer i SuperH-serien, såväl dagens som kommande versioner.

Hitachi har varit framgångsrikt inom konsumentvaror med sina SuperH-processorer. SGS-Thomson har på sistone rönt stor uppmärksamhet för sina lösningar inom bildbehandling, särskilt digital video och digital-TV-tillsatser.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)