Vad sägs om att ta en titt i kylskåpet där hemma, trots att du fortfarande är kvar på jobbet. Eller varför inte fjärrstyra sommarställets sprinklersystem från en dator i stan. Samtidigt kan du passa på att ladda ner en ny programvara från Internet för cappuccinofunktionen i din kaffeautomat.
I ett rasande tempo blir tekniken som krävs för att ansluta vardagens inbyggda system till Internet både billigare och enklare. Målet är att även de mest anspråkslösa inbyggda system snart skall få tillgång till webben.
Därför var det inte förvånande att en mängd lösningar på hur man kopplar inbyggda system mot Internet dök upp på vårens upplaga av Embedded Systems Conference, ESC, en konferens för inbyggda system som nyligen gick av stapeln i Chicago. Det ständigt växande intresset för tillgång till Internet gör efterfrågan på kompakta webbbrowsrar, webbservrar samt Internetanpassade kretsar större än någonsin.
En intressant lösning visades upp av det nystartade företaget Iready. Företaget har utvecklat färdiga konstruktionsblock, IP-kärnor, som hanterar nätverksprotokollen på Internet. Vanligtvis ligger dessa protokollstackar i realtidsoperativsystemet, men tekniken från Iready bygger på hårdvara och kräver därför inget operativsystem för att kunna kommunicera via Internet.
Företaget säljer en hel serie IP-kärnor, kallade Internet Tuner, som klarar att hantera olika nätverksprotokoll, bland annat TCP/IP- eller PPP-protokoll. De levereras i det hårdvarubeskrivande språket Verilog och kan enkelt anpassas till olika tillverkningsprocesser.
Genom att återanvända kärnorna i systemasicar kan man lätt skapa kretsar med Internetfunktioner. Lösningen blir både enklare och billigare än nuvarande programvarulösningar, påstår Iready.
Redan idag har Toshiba och Seiko Instruments licenserat kärnorna från Iready. Seiko har tillverkat flytande kristallmoduler för Internetuppkoppling av konsumentelektronik, medan Toshibas kretsar skall användas i telekomtillämpningar, exempelvis mobiltelefoner.
Internet trots 8-bitar
Amerikanska Emware visade också upp ett nytänkande för inbyggda system med Internet-uppkoppling på konferensen. Företagets nätverksarkitektur delar webbservern mellan en liten webbserver, Emit, och ett stationärt system som innehåller själva webbrowsern.
Uppdelningen innebär att det inbyggda systemet enbart behöver innehålla en server på 1 kbyte, däremot behövs inget realtidsoperativsystem och inte heller någon TCP/IP-stack. Detta gör att Emit är lämplig att använda i system baserade på 8- eller 16-bitars styrkretsar, till skillnad från många andra webblösningar som kräver en uppgradering till dyrare 32-bitars processorer.
I slutet på förra året lade Emware grunden till ett konsortium, ETI, efter engelskans "Embed the Internet", som syftar till att koppla upp billiga styrkretsar mot Internet. ETI-gruppen består numera av nio styrkretsjättar, bland annat Hitachi och Microchip, som tillsammans tillverkar nästan 70 procent av marknadens styrkretsar.
På ESC-konferensen avslöjade dock Emware att även Mitsubishi, Motorola och National Semiconductor har bestämt sig för att vara med i konsortiet. Emware har därmed börjat att föra över Emit-plattformen till Motorolas populära 8-bitare, MC68H08, och Mitsubishis 16-bitarsfamilj M16C. Ett samarbete mellan Emware och verktygsleverantören Tasking, innebär dessutom att vi kommer att se smidigare utveckling av inbyggda system med Internet i framtiden.
Koppla op-system till nätet
Även många leverantörer av realtidsoperativsystem visade upp sina utvecklingsplaner på konferensen. Wind River Systems, QNX och Accelerated Technologies är några företag som demonstrerade verktyg för att konstruera bläddrare samt TCP/IP-stackar som gör att deras olika operativsystem kan kopplas till Internet.
För de inbyggda system som inte rymmer dessa konfigurerbara bläddrare kan det räcka med en inbyggd epost-klient. Amerikanska Spyglass, som var först i världen med en Internetbläddrare, presenterade en ny version av sin kompakta email- klient som är avsedd för just konsumentelektronik.
Susan Kelly
www.emWare.com
www.iReady.com
Tag med Internet överallt
Nykomlingen Webpad från National Semiconductor och Cyrix, är en bärbar Internetbläddrare som visades på årets Cebit-mässa. Bläddraren, som är ungefär lika stor som en pocketbok och väger runt ett kilo, sägs vara början till en revolution inom Internetanvändandet.
Då Webpadden startas får man tillgång till Internet inom några sekunder. Inget krångel med pc-sladdar och långsamma modem behövs, eftersom överföringen är trådlös. Det enda kravet för uppkoppling är att man står i närheten av en framtida basstation.
Periferienheter som exempelvis tangentbord och skrivare kan lätt kopplas till bläddraren via en USB-port. Än så länge finns Webpad enbart i prototypform, och det dröjer innan den finns allmänt tillgänglig.
SK