Själv är bäste dräng, brukar man säga när man föredrar att göra arbetet helt själv. Men den attityden är inte gångbar längre, åtminstone inte när man konstruerar kretsar med bortemot miljonen grindar. Man hinner helt enkelt inte göra allt själv om produkten skall nå marknaden i tid.
Och varför uppfinna hjulet på nytt? Om man behöver en styrkrets i sin asic kan man ju använda en färdig sådan istället för att konstruera den själv.
Marknaden för färdiga konstruktionsblock, ofta kallade IP - Intellectual Property - blir allt hetare. Numera finns allt från adderare till mikroprocessorer att köpa i form av färdig kod eller bibliotekselement.
Från kiseltillverkaren kan man köpa megaceller på grindnivå med färdig layout. Och allt fler så kallade modellföretag har källkod i Verilog eller VHDL på produktmenyn. Denna kod beskriver en logisk funktion på registernivå helt utan hänsyn till vilken kiselprocess byggblocket i slutänden skall förverkligas i.
Användaren får ibland även en fil med krav - constraints - som anger hur syntesverktyget skall optimera blockets yta och hastighet.
Konstruktören kopplar ihop det köpta byggblocket med den egna beskrivningen och syntetiserar sedan den fullständiga koden till en nätlista på grindnivå. För att man skall kunna lita på att byggblocken verkligen fungerar brukar modellföretagen garantera att samtliga block tillverkats på kisel och verifierats.
Paketerar andras block
Inom verktygsföretaget Cadence tror man starkt på en växande marknad för färdiga konstruktionsblock. Företagets Altagrupp erbjuder numera en tjänst vid namn IP Systemization Service, som går ut på att paketera andras konstruktionsblock på ett sätt som gör dem lätta att återanvända.
Företaget menar att många byggblock bara finns beskrivna på grind- eller registernivå. Men det förslår inte när man vill simulera på systemnivå för att välja arkitektur och algoritmer till konstruktionen. Tanken är då att Alta skall skapa simuleringsmodeller på högre abstraktionsnivå för sådana konstruktionsblock.
Målgruppen är både företag som marknadsför färdiga konstruktionsblock och företag som vill kunna återanvända delar av sina egna konstruktioner i framtida projekt.
Göran Johansson på Cadence menar att den mest värdefulla IP oftast är den man gjort själv. Haken är att det krävs en hel del extraarbete för att konstruera och dokumentera koden så att den lämpar sig för återanvändning.
Det kan vara svårt att motivera såväl konstruktörer som projektledare att offra tid på något man skördar vinsterna av först i kommande projekt. Därför hoppas Cadence att många kunder är villiga att betala en slant för att få de egna byggblocken paketerade.
Från komparator till DSP
En annan spelare i branschen är 3Soft. Företagets bibliotek Macroware innehåller 50 syntetiserbara byggblock som är tänkta att användas vid konstruktion av bärbara datorer och kringutrustning. Här finns allt från 53-grindars komparatorer till avancerade signalprocessorer på 35 000 grindar.
3Soft tillkännagav nyligen ett intressant samarbete med Compass Design, ett företag som tillhandahåller fysiska asicbibliotek. 3Softs byggblock skall länkas till olika kiseltillverkare med hjälp av Compass Passport Library. På så vis kan man erbjuda konstruktionsblock som är definierade även på fysisk nivå, vilket innebär att man kan få noggranna uppskattningar av timing och yta, något man saknat hos traditionella syntetiserbara byggblock.
Testbänkar för komplexa block
Syntesspecialisten Synopsys erbjuder sina kunder biblioteket Designware med syntetiserbara block. De enklare funktionerna, som adderare, finns i olika versioner som är optimerade för antingen yta eller hastighet.
Till de mer avancerade byggblocken, exempelvis modeller för PCI-bussen, finns det testbänkar för verifiering.
Även det israeliska företaget Ravicad har modeller för PCI-bussen. Förutom konstruktionsblocken kan man köpa simuleringsmodeller och en testmiljö för att verifiera att den färdiga kretsen verkligen uppfyller PCI-standarden.
Charlotta von Schultz
Sagt om IP
- Ingen begär att byggnadsföretagen skall ta fram varje fönster, dörrkarm och trappräcke till sina hus. Då skall vi inte heller kräva att IC-konstruktörer börjar från noll, om det finns beprövade alternativ som gör samma jobb fast snabbare.
Marc-Eric Jones, VD på företaget 3Soft, i den amerikanska tidningen Electronic Engineering Times.