JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

KRÖNIKA

När vi försökte snabbladda i Tallinn i juli möttes vi av en trasig webbserver. Lyckligtvis satt utvecklaren på ett kontor strax intill. Lite senare var vi pilotkunder åt en ny laddoperatör.

Olof Kindgren:
Tiden före Risc V
före sin tid 

Det har gått otroligt fort för Risc V. Inte ens tonåring och redan har i stort sett alla kiseljättar tagit fram en Risc V-strategi. Men det har inte alltid varit lika lätt att vara öppen processorarkitektur.

Jan Tångring:
Scanias ellastbil är inget utan en plan 
I en reklamfilm för sin nya elektriska lastbil pratar Scania sju minuter om lastbilarna i sig. Och nio minuter om tjänster som behövs för att göra den användbar.

Anders Brandter, Forsway:
Hybrid av satellit- och mobilnät skulle nå många fler
Nya massiva låghöjdssatellitnät skapar just nu internettäckning där sådan inte finns. Men genom att använda mobilnätet som upplänk skulle det bokstavligen gå att nå ytterligare miljarder.

Vad kan vi förvänta oss ur ett globalt perspektiv när vi nu tagit steget in i ett nytt år? Sven Lindström, vd Midsummer, tar ut svängarna när han spekulerar i hur bland annat elpriser, inflation, vindkraft och solceller kommer att utvecklas under 2022.

Ulf Seijmer, Induo:
Vänta inte med 5G-omställningen!
Som kommersiell användare är det hög tid att du ser över utrustningen inför avvecklingen av de gamla mobilnäten. Här är tips. 

ChargePoint:
Det behövs roaming för laddstolpar
Gårdagens nyhet att Energimyndigheten tar över ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil – där alla laddstationer är registrerade – är en bra början. Men det tar inte upp problemet med att ett roaming-kompatibelt nätverk fortfarande inte är verklighet i Sverige.

Jan Tångring:
Oövervakad självkörning lättare än det låter 
Japanska biltillverkaren Honda blir först med att kunna stoltsera med en förarassistansfunktion på den nivå som kallas SAE 3 – oövervakad självkörning. Ett teknikgenombrott? Nej. Tricket är att bara ta hand om krypkörning i motorvägsköer. Så fort kön lättar måste människan ta tillbaka kontrollen.

Per Henricsson:
Kastar Intel in handduken?
Att Intel har haft problem att hålla jämna steg med TSMC och Samsung när det gäller nya halvledarprocesser har blivit allt tydligare de senaste åren. I fredags medgav företagets vd Bob Swan att även 7 nm-processen ligger ett år efter plan och att lösningen stavas foundries.

JAN TÅNGRING:
Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

Svenska Northvolt får sällskap av ytterligare tre nordeuropeiska batterifabriker med gigawattkapacitet. Vi har pratat med Morrow, Britishvolt och Freyr.

Envist trotsandes coronaviruset slog Embedded World upp dörrarna igår. Elektronktidningens utsände Jan Tångring rapporterar från ett tyst mässgolv.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus