JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Dunkels: Smart stoft blev till sparkcyklar

Adam Dunkels:
Smart stoft blev till sparkcyklar
För att avgöra om han ska investera i nya, lovande företag använder Googles grundare Larry Page det så kallade tandborsttestet: använder man dess produkt två gånger om dagen? I så fall så klarar det testet.

Internet of Things (IoT) har varit nytt och lovande under hela 2000-talet.

På 2000-talet handlade IoT om att svara på frågan ”kan vi bygga det?”. Eftersom inget ännu var gjort så var allt fortfarande möjligt. Berkeley-professorn Kris Pister lanserade begreppet smart stoft (Smart Dust) och en hel forskarvärld började bygga trådlösa sensornätverk.

Allt var väldigt teknikdrivet, eftersom de svåra frågorna fortfarande var de tekniska. Ingen visste ännu om tekniken skulle fungera.

Under 2010-talet började frågan glida över i ”hur ska vi bygga det?”. De grundläggande upptäckterna var nu gjorda och resulterade i en uppsjö av kommunikationsprotokoll: Bluetooth, WiFi, LoRa, 6lowpan, ZigBee, HomeKit, SigFox.

Många IoT-projekt började nu med att utreda vilka kommunikationsprotokoll som fanns tillgängliga, istället för att fråga sig vad man faktiskt skulle använda dem till. Därför gick många projekt också om intet. Cisco uppskattade 2017 att 75% av alla IoT-projekt fallerade.

Nu när 2020 är här börjar folk äntligen ställa sig frågan ­”varför ska vi bygga det?”.

Idag kan vi testa IoT-koncept utan att behöva bygga all teknik från grunden. Det finns en uppsjö IoT-plattformar, lättillgänglig hårdvara, och 3D-printers.

Tänk oss att vi har en affärsidé. Klarar vår affärsidé tandborsttestet? Det enda sättet att ta reda på det är att testa den med riktiga kunder.

Det är svårt att hitta bra affärsidéer. Riktigt svårt. Mycket svårare än att bygga den tekniska lösningen.

Och de allra flesta affärsidéer klarar inte tandborsttestet – de flesta klarar inte ens det första mötet med kunderna.

Därför måste vi träffa kunderna så fort som möjligt. Och om kunderna visar sig älska idén, så bygger vi produkten. Annars provar vi en ny idé.

Det krävs ett gediget kunnande inom hård- och mjukvara för att bygga den tekniska lösningen. Men för att testa affärsidéer behöver man idag inte vara teknikexpert.

Det här har lett fram till en spännande utveckling: en uppsättning företag som bygger hela sin affär på IoT, utan att någon tänker på dem som IoT-bolag.

Ett av de mest påtagliga exemplen är de motordrivna hyrsparkcyklar som nu finns i varje storstad. De hade inte varit möjliga utan den IoT-teknik som för 20 år sedan började som smart stoft.

När smart stoft blev till sparkcyklar så blev science fiction till vardag – till produkter som folk använder många gånger om dagen.

Och plötsligt klarar Internet of Things tandborsttestet.


ADAM DUNKELS
IoT-pionjär och vd för Thingsquare

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)