JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IR-ljus ­mäter metan- och lustgas

IR-ljus ­mäter metan- och lustgas

De flesta tänker nog på koldioxid när växthuseffekten kommer på tal. Men även andra gaser som metan, lustgas och freoner bidrar. Tyvärr finns det ingen billig och snabb metod för att mäta dessa. Det vill sensorspecialisten Senseair i Delsbo ändra på.
Senseair har sedan starten 1989 utvecklat sensorsystem som i realtid mäter koldioxidhalten i luften. Nu ska Senseair använda samma teknik för att mäta metan och lustgas, gaser som både utsöndras naturligt från till exempel våtmarker men som också är en biprodukt i lantbruket.

– Idag får man använda sprutor för att ta gasprover som sedan analyseras i ett labb, säger Henrik Rödjegård på Senseair.

Senseair
Startår: 1989
Ort: Delsbo
Antal anställda: 81
Omsättning: 89 miljoner kronor
Status: kommersiell/prototyp
Hjärtat i sensorn är en termisk detektor som mäter energiinnehållet i det infraröda ljus den bestrålas med. Beroende på koncentrationen av den gas man vill mäta (koldioxid eller metan) absorberas en del av ljuset och energiinnehållet minskar.

Ljuskällan är en miniatyrglödlampa som skickar ut vitt ljus inklusive IR-ljus mellan 2 och 6 mikrometer. 4,5 mikrometer mikrometer är den våglängd som absorberas av lustgas medan 4,3 mikrometer absorberas av koldioxid och 3,4 mikrometer av metan.

På detektorsidan sitter ett bandpassfilter för att skilja ut den rätta våglängden. Den energi som når detektorn värmer upp den några tusendels grader. För att kompensera för bakgrundsstrålningen mäter man differentiellt, det vill säga blinkar med lampan.

Förhållandet mellan gashalten och det absorberade ljuset är olinjärt. Spridning i komponenterna gör att varje enhet måste kalibreras individuellt. Systemet är också temperaturberoende och måste kompenseras för det.

Hittills har Senseair hunnit med att testa optiken för andra gaser än koldioxid och i höst ska en första prototyp vara klar som kan utvärderas av forskarna. Under nästa år kommer en and­ra generation och sedan ska den kommersiella produktionen starta.

Metansensorn blir något större än koldioxsensorn med sina 10 5 5 5 3 centimeter och priset förväntas ligga någonstans mellan 100 och 1 000 euro beroende på hur komplext man bygger den. Bland annat kan det behövas temperaturstabilisering för att förbättra noggrannheten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)